Električno energijo bomo kmalu pridobivali iz učinkovitejših vetrnic

Pridobivanje električne energije s pomočjo vetra, je vsekakor ena od najbolj ekološko čistih in efektivnih oblik. Ekološko ozaveščene države postopoma nadomeščajo jedrske in hidro elektrarne, z vetrnimi. A tudi vetrne elektrarne imajo svoje pomanjkljivosti, ki pa jih morda odpravi nova oblika vetrnih generatorjev brez lopatic.

Nasprotniki vetrnic namreč zatrjujejo, da lopatice večjih vetrnih elektrarn, ki so osnovni element vetrne elektrarne, predstavljajo nevarnost za ptice, so občutljiva na ekstremne vremenske razmere in zahtevajo veliko vzdrževanja, da vsi gibljivi deli delujejo brez težav. Kaj pa, če bi lopatice na vetrnicah popolnoma odstranili, tako da jih vetrne elektrarne ne bi več potrebovale? 

Ravno to poskušajo doseči na Delft univerzi tehnologije na Nizozemskem. Naredili so namreč obliko sprejemnika vetrne energije, ki le-to spreminja v električno, ob tem pa ne izgleda kot klasična vetrna elektrarna z lopaticami. Njihov izdelek, poimenovan EWICON, je sicer bolj podoben nekakšni kulturni znamenitosti, kot pa varni obliki pridobivanja obnovljive energije. Vendar pa so rezultati presenetljivi.

EWICON je elektrostatični pretvornik vetrne energije in je sestavljen iz jeklenega ogrodja, napolnjenega s križnimi kovinskimi cevmi, ki sproščajo električno nabite vodne kapljice. Ko veter te kapljice potisne naprej, se proizvede naboj, ki ga lahko izkoristimo za pretvorbo v električno energijo. EWICON torej ne potrebuje praktično nobenega vzdrževanja, njegovo delovanje pa je izredno tiho, tako je ta generator električne energije povsem primeren tudi za mesta in naselja. Prav tako je EWICON odporen tudi na ekstremne vremenske razmere, kot so nevihta, močan veter in toča.  

Trenutno so znanstveniki postavili le »miniaturno« obliko, ki služi kot testni model za testiranje njihovega koncepta in tehnologije. Po napovedih bi generator v taki obliki moral biti občutno večji, da bi lahko proizvajal uporabno in zadostno količino električne energije. Tu marsikdo vidi pomanjkljivost, saj bodo stroški tako velike konstrukcije izredno visoki, ob tem pa je potrebno upoštevati, da je taka oblika elektrarne odvisna še od dobave vode, saj temelji na delovanju vodnih kapljic. Brez stalnega dotoka vode, torej generator ne more delovati, kar nekateri vidijo kot temeljno pomanjkljivost nove tehnologije in razlog, zakaj ta ne bo izpodrinila uveljavljenih vetrnic z lopaticami.

 

Znanstveniki na nizozemski univerzi se teh pomanjkljivosti zavedajo in delajo na tem, da bi jih odpravili. Prepričani so, da je vsak dosežek na področju vetrne tehnologije pridobivanja električne energije bistvenega pomena za prihodnost človeštva. Svojo prihodnost bomo namreč morali graditi na ekološko čistih in obnovljivih virih energije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.