Ogromne količine litija odkrite v ameriških planotah!

Z vedno večjim povpraševanjem po čistih tehnologijah, obnovljivi energiji in električnih vozilih, so se drastično povečale tudi potrebe po litiju, ki je ključna sestavina v litij-ionskih baterijah (ki se uporabljajo pri električnih avtomobilih, mobilnih telefonih, dlančnikih, prenosnikih in številnih drugih napravah). Vendar kakšne so svetovne zaloge litija in koliko časa ga bomo še lahko izkoriščali?

Združene države Amerike so danes največji izvoznik litija na svetu, saj izvažajo kar 80 odstotkov vseh svojih zalog litija. Vendar pa so na Inštitutu za nadzor ogljika Univerze v Wyomingu odkrili ogromne zaloge litija, ki bodo ZDA pretvorile iz pomembnega uvoznika litija, v neodvisnega proizvajalca in svetovno velesilo na tem področju.

Brezmejne količine litija so odkrili v planotah Rock Springs, na jugozahodnem delu Wyominga. Predhodne analize tekočih vzorcev kažejo, da naj bi jezero slane vode v velikosti 25 kvadratnih milj (torej skoraj 65 kvadratnih kilometrov) vsebovalo okoli 228.000 ton litija, kar je povsem zadosti za letno potrošnjo v ZDA. To je obenem skoraj dvakrat več litija, kot je zalog v Silver Peak Nevadi, ki je trenutno največji ameriški vir te pomembne naravne surovine. Celotna Rock Springs površina pa bi lahko vsebovala kar 18 milijonov ton čistega litija, kar naj bi zadostovalo za 720 let trenutne porabe litija na svetovni ravni!

Litija je na svetu torej še ogromno in ni nam potrebno skrbeti, da bodo svetovne zaloge kaj kmalu pošle. Tudi Bolivija je znana po svojih zalogah litija – rezerve te južnoameriške države lahko namreč poganjajo kar 4,8 milijarde električnih avtomobilov. Vsekakor pa nove zaloge pomembnih naravnih surovin, kot je litij, predstavljajo nove potenciale za človeštvo, na področju čiste in obnovljive energije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.