Je že čas za zamenjavo starega plinskega kotla?

Za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode lahko namenite tudi do 55 odstotkov denarja, ki ga namenite za energijo. Zato lahko zamenjava kotla predstavlja velik prihranek v razliki pri mesečnih odhodkih.

Menjava starega visokotemperaturnega plinskega kotla z novim kondenzacijskim kotlom in pripadajočo regulacijo na zunanjo temperaturo, lahko drastično zniža emisije vašega doma in vam lahko prihrani celo do 385 € na leto.

 

Koliko lahko prihranite letno je odvisno od starosti in neučinkovitosti obstoječega kotla. Z zamenjavo starega kotla z novim z možnostjo nastavljanja vklopov in termostatom lahko veliko prihranite. Novi kotli so bolj učinkoviti zaradi več razlogov. Glavni razlog je kondenzacijska tehnologija. V dobro vzdrževanih kotlih zgoreva plin učinkovito, toda vseeno se izgubi nekaj toplote, ki se odvaja s toplimi plini, ki zapuščajo kotel. Kondenzacijski kotli poleg toplote dimnih plinov izkoriščajo tudi tisti del toplote, ki se pri zgorevanju goriva pretvori v kondenzacijsko toploto vodne pare. Ta del se pri klasičnih kotlih ne izkoristi, temveč se preko dimnika odvaja v okolico.

 

Ko je čas za zamenjavo kotla, se morate najprej odločiti, kakšen tip potrebujete.

 

Če ste priklopljeni na mestni zemeljski plin, bo plinski kotel najcenejši sistem gretja. Če nimate plinskega gretja, pomislite na možnost priklopa na omrežje zemeljskega plina. Če je omrežje v bližini, je povezava na omrežje lahko sprejemljiv strošek.

 

Plinski kotli so lahko pretočni ali imajo ločen zalogovnik vode. Za ogrevanje in priprave tople sanitarne vode v enem stanovanju ali družinski hiši lahko uporabimo en plinski kotel, ki opravlja obe funkciji, na pretočen ali akumulacijski način. Kotel namestimo na steno. Prilagojen mora biti za vgradnjo v kopalnico, kuhinjo, predsobo, itd. V družinskih hišah kotel običajno namestimo v pomožne prostore ali klet.

 

Plinski kotli s hranilnikom naj bi bili bolj učinkoviti pri proizvodnji tople vode kot pretočni. Toda nekaj toplote se izgubi v hranilniku, zato je odvisno od uporabe lahko dolgoročno bolj učinkovit tudi pretočni. Najboljša možnost bo odvisna od več dejavnikov:

  • Koliko tople vode porabite? Veliki družini, ki porabi veliko tople vode, bo bolj učinkovit kotel z ločenim hranilnikom tople vode. Za manjše gospodinjstvo pa bo bolj učinkovit  pretočni plinski kotel.
  • Vam primanjkuje prostor? Kombiniran kotel ne potrebuje ločenega cilindra s toplo vodo, zato porabi manj prostora.
  • Razmišljate o namestitvi sprejemnikov sončne energije? Večina plinskih kotlov z dodatnim hranilnikom za pripravo tople sanitarne vode ni neposredno združljiva s solarnimi sistemi priprave tople sanitarne vode, ali uporaba ni dovolj učinkovita.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.