Idealna temperatura doma podnevi in ponoči

naravnavanje temperature doma termostatski ventil
Foto: Vlad Yushinov iz iStock

Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije (REUS) 2022 je pokazala, da večina Slovencev vzdržuje v času kurilne sezone doma temperaturo med 21 in 22 stopinj Celzija. Vprašanje je, kakšna je v resnici idealna temperatura za ogrevanje domov?

Glede na rezultate raziskave REUS 2022 50 odstotkov Slovencev doma v času kurilne sezone podnevi ohranja temperaturo 21-22 stopinj Celzija, ponoči pa jih tako temperaturo ohranja le 32 %.

Kar 28 % jih ponoči temperaturo zniža na 17-18 °C (v letu 2019 31 %), kar 10 % pa na 8-16 °C (v letu 2019 7 %). Odstotek tistih, ki doma podnevi vzdržuje temperaturo nad 22 °C znaša 26 % (leta 2019 odstotek več), ponoči pa le 6 %.

Temperatura doma podnevi

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je sicer najustrezneje, če pozimi v bivalnih prostorih vzdržujemo temperaturo med 18 in 21 stopinjami Celzija. V nasprotju s prepričanjem številnih staršev mlajših otrok, je ogrevanje prostorov na višje temperature doma zdravju škodljivo. Temperatura med 18 in 21 stopinjami Celzija se priporoča predvsem za družine z majhnimi otroki in starejše.

Temperatura doma ponoči

Ponoči je običajno priporočljivo znižati temperaturo za nekaj stopinj, saj mnogi ljudje raje spijo v hladnejšem okolju. Temperatura med 16 in 18 stopinj Celzija je običajno primerna za spanje, saj omogoča boljši spanec. Lahko pa prilagodite temperaturo glede na svoje udobje. Temperatura naj bo dovolj nizka, da ne povzroča dehidracije, glavobolov, po drugi strani pa dovolj visoka, da se zaradi hladu ne zbujamo. Zadostna količina spanja omogoča, da si telo po napornem dnevu spočije. Posledično naš imunski sistem bolje deluje in smo manj dovzetni za najrazličnejše bolezni, ki v hladnem delu tako množično razsajajo.

Temperatura 21 stopinj Celzija naj bi bila idealna za vse, ki imajo težave s krvnim tlakom. Pri tej temperaturi naj bi namreč na podlagi raziskave, opravljene na univerzi v Londonu, bile žile v optimalnem stanju, ne pretirano zožene in ne pretirano razširjene.

Pojav plesni

Primerna notranja temperatura vpliva tudi na možnost razvoja plesni. Vlaga in prenizke temperature povzročajo, da se nabira kondenz. Najprej v kotih, nato pa tudi drugod po stenah, fugah in ob robu oken, se začne pojavljati temna plesen. Ta se lahko hitro širi in škodi zdravju. Razvoju plesni se izognemo z vzdrževanjem primerne temperature doma. Ogrevamo tudi prostore, v katerih se ne zadržujemo. V vlažne prostore je nujno vgraditi ventilatorje, če naravno zračenje ni mogoče. V kuhinji uporabljamo napo. Uporaba razvaževalcev lahko pomaga ohranjati ustrezno vlažnost doma.

Učinkovito nad plesen ob oknu

Pomembno je, da upoštevate svoje individualne potrebe in preference glede temperature. Če imate majhne otroke ali starejše družinske člane, morda želite ohraniti višjo temperaturo, da zagotovite njihovo udobje. Prav tako je pomembno upoštevati energetsko učinkovitost in stroške ogrevanja, saj višje temperature zahtevajo več energije. Uporaba programabilnega termostata vam lahko pomaga pri uravnavanju temperature glede na vaše potrebe in urnik.

V vsakem primeru je pomembno, da vaš dom ohranja konstantno temperaturo, ki zagotavlja udobje in zdravje prebivalcev ter preprečuje prekomerno ohlajanje ali segrevanje prostora. Če boste gretje vmes izklapljali, bo poraba energije višja, saj bo sistem za vsak nov zagon in ‘prvo’ ogrevanje porabil več energije, kot če bi prostor ohranjali na konstantni zmerni temperaturi.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPiha pri oknih? Preverite, kako poskrbeti za okna pred zimo.
Naslednji članekVabljeni na Marlesov dan odprtih vrat v Preddvoru
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.