Učinkovito nad plesen ob oknu

Plesen se pogosto lahko pojavi v hišah s slabšo izolacijo, pa tudi pri novogradnjah. Lahko jo boste opazili za omaro, ki je potisnjena zunanjo steno ali ob oknih, ki slabo tesnijo … Kako rešiti težavo?

Kadarkoli v svojem domu zaznamo plesen, moramo odstraniti tako posledico kot tudi vzrok.

Plesen na steni še posebej lahko opazite, če živite v starejši in ne najbolje izolirani stavbi, v kateri ste stara lesena okna nadomestili z novejšimi, energetsko učinkovitejšimi. Sodobna okna so zasnovana tako, da dobro tesnijo in preprečujejo velike toplotne izgube, po drugi strani pa onemogočajo to, kar so omogočala stara lesena – uravnavanje vlage v prostoru. Stara okna so namreč ob tem, ko je skoznje uhajal topel zrak in v dom vdiral hladen, hkrati tudi uravnavala vlažnost v domu. Z novimi okni moramo za vlažnost skrbeti sami.

Uravnavanje vlage v prostoru

V prvi vrsti je pomembno, da prostore ustrezno zračite. Kako pravilno zračite, si preberite TUKAJ. Ni namreč dovolj, da imate okno ves čas ‘na kip’. Pri takšnem načinu zračenja bo namreč toplotna izguba v hladnem delu velikanska, učinek pa majhen. Okvirji okna bodo ves čas hladni, notranjost doma topla in znova so vzpostavljeni dobri pogoji za razvoj plesni.

V hladnejšem delu leta je pomembno, da so prostori tudi ustrezno ogrevani. Ogrevanje bo poskrbelo za hitrejše sušenje zraka in bo preprečevalo, da bi stene ostajale hladne in vlažne ter bi se tam razvijala plesen in gobe.

Toplotni most

Gre za mesta na ovoju zgradbe, kjer se stikata dva različna materiala, materiala različne debeline ali različnih oblik, in na tem mestu prihaja do povečanega prehoda toplote. Toplotni mostovi so idealni za razvoj plesni in gob, ki so zdravju škodljive, po drugi strani pa tudi povzročajo poškodbe na sami konstrukciji. V primeru montažne lesene gradnje lahko plesen in gobe pospešijo propadanje lesa in napravijo tudi večjo škodo.

Toplotni most in nastanek plesni
Plesen se ob oknu razvija največkrat zato, ker okno dobro tesni, hkrati pa je izolacija ob oknu (stavbe) neustrezna.

Če je možno, špalete dodatno toplotno izolirajte. Če imate lesena okna, jih redno vzdržujte in jih pred zimo zaščitite. Preglejte jih, da se morda niso kje zaredile žuželke in da les ni popokal. V primeru razpok les premažite s posebnim premazom, ki zapolni razpoke v lesu in ga ščiti pred nadaljnjimi poškodbami. Prebarvajte z barvo za les in ko se posuši, nanesite še zaključni sloj vodotesnega premaza za les.

V primeru, da so okna iz katerega drugega materiala, preverite, ali tesnila še vedno dobro služijo namenu. Če ne, jih nadomestite z novimi.

Kako odstraniti plesen

Obrišite stene. Na mesta, kjer se je razvijala plesen, nanesite belilo in pustite nekaj časa učinkovati. Stene obrišite z vlažno krpo ter pustite, da se posušijo. Prostore dobro prezračite. Na steno nanesite algicid, s čimer boste steno dezinficirali, nato pa nanesite sloj barve z učinkovinami, ki zavirajo razvoj plesni in gob.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekJulija je bila neto proizvodnja električne energije za 7 % večja v primerjavi z lanskim julijem
Naslednji članekVečnamenske talne plošče Bergo: Rešitev za vgradnjo na vlažne, razpokane betonske ali obrabljene lesene površine
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.