Piha pri oknih? Preverite, kako poskrbeti za okna pred zimo.

mama in otrok ob oknu
Foto: Jun iz iStock

Skrb za okna pred zimo je ključna za ohranjanje toplote v prostoru, zmanjšanje energijskih stroškov in udobje vašega doma. Tu je nekaj korakov, kako poskrbeti za okna pred prihajajočo zimo:

  1. Preverite in popravite tesnila: Preverite tesnila okoli oken. Okna po potrebi dodatno zatesnite ali zamenjajte obstoječa tesnila. Tesnila, ki so obrabljena ali poškodovana, lahko omogočajo uhajanje toplega zraka in povečajo izgubo toplote.
  2. Izolacijske folije: Namestite izolacijske folije na steklene površine in okoli oken. Te folije pomagajo zmanjšati toplotno izgubo in preprečujejo prepih.
  3. Zavesice in zavese: Namestite debele zavese ali zavesice na okna. Te dodatne plasti lahko zmanjšajo izgubo toplote in povečajo izolacijske lastnosti oken.
  4. Dodatna izolacija: Če je vaš dom slabo izoliran, premislite o dodatni izolaciji sten in stropa. To bo povečalo učinkovitost izolacije in ohranilo toploto v prostoru.
  5. Zatesnite morebitne razpoke: Preverite, ali na oknih ali v okolici ni razpok, skozi katere bi lahko uhajal hladen zrak. Morebitne razpoke zatesnite s primernim tesnilnim materialom.
  6. Vgradite termo-zavese: Termo-zavese so posebej zasnovane za izboljšanje izolacije oken in preprečevanje uhajanja toplote. Te zavese imajo dodatno plast za boljšo zaščito pred mrazom.
  7. Očistite okna in okensko okovje: Pred začetkom zime očistite okna in okensko okovje. To bo omogočilo boljše prileganje tesnil in izboljšalo izolacijo.
  8. Zamenjava starih oken: Če so okvirji poškodovani, jih sanirajte. Če so resnično dotrajani ali neustrezni, pa razmislite o nadgradnji na energijsko učinkovitejše modele. Dvojna ali trojna stekla lahko pomembno pripomorejo k ohranjanju toplote. Če so vaša stara okna v slabem stanju, razmislite torej o zamenjavi z novimi, energijsko učinkovitimi okni. Ta naložba se lahko dolgoročno izplača v obliki nižjih stroškov ogrevanja.

S pravilno pripravo in vzdrževanjem oken boste povečali energijsko učinkovitost svojega doma, izboljšali udobje v hladnih zimskih mesecih ter zmanjšali stroške ogrevanja.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPrezračevalni sistem: Učinkovita in trajna rešitev za zdrav dom
Naslednji članekIdealna temperatura doma podnevi in ponoči

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.