Skupinski nakup klime: Tako klimo kupite ceneje

Woman who's sitting on sofa under warm plaid in living room switches off her air conditioner on wall. Young girl adjusting modern AC system, regulating temperature and enjoying cool fresh air at home
Foto: Lacheev iz iStock

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je nedavno zaključila kampajo skupinskega nakupa sušilnih strojev s toplotno črpalko. Zdaj je aktualen razpis za skupinski nakup klimatskih naprav – v trenutku pisanja članka pa je zbranih prijav že več kot 1.000.

Klimatske naprave so uporabne ne le poleti, ko pomagajo pri ohranjanju znosne temperature doma v času visokih zunanjih temperatur, temveč so klime tudi dobra izbira za ogrevanje doma v prehodnem obdobju oziroma za dogrevanje doma ob odsotnostih, če je primaren vir ogrevanja recimo na kamin, kar terja redno nalaganje polen. Kakovostne klimatske naprave zagotavljajo tudi ustrezno vlažnost zraka in ga čistijo.

Več o načinih ogrevanja v prehodnem obdobju najdete TUKAJ.

Moč klimatske naprave

Če ob oddaji prijave navedete vse potrebne podatke, boste prejeli tudi priporočilo, kako močno napravo kupiti. Ključni dejavniki, ki jih je treba upoštevati ob izbiri klimatske naprave, so:

  • prostornina prostora (potrebna je moč približno 25 W/m3)
  • toplotna izoacija stavbe,
  • število oseb v prostoru,
  • število in moč naprav, ki v prostor oddajajo toplotno energijo.

Zveza potrošnikov Slovenije zbira prijave do prodaje vseh naprav oziroma do konca marca 2023

“Naš cilj je doseči čim boljše pogoje nakupa, vključno s ceno, in čim bolj kakovostno storitev, vključno s strokovno montažo, ki je nujna za (energijsko) učinkovito delovanje klimatske naprave. Katere modele bomo ponudili in po kakšni ceni, bodo vsi potrošniki, ki se bodo prijavili za sodelovanje v skupinskem nakupu, izvedeli v nezavezujoči ponudbi. Že danes pa vam zagotavljamo, da bodo v ponudbi le tiste klimatske naprave, ki so dosegle dovolj visoko oceno (dobro ali zelo dobro) na neodvisnem primerjalnem testu ZPS,” zagotavljajo pri ZPS.

Air conditioning (HVAC) installed on the roof of industrial buildings.
Skupinski nakup klime je vedno aktualen Foto: bancha singchai iz iStock

V prvi fazi ZPS zbira nezavezujoče in brezplačne prijave zainteresiranih potrošnikov, in sicer na spletni strani skupinskinakupzps.si. V prvi polovici februarja bodo predstavili izbranega ponudnika in modele, ki bodo na voljo v skupinskem nakupu – predvidoma bodo to klimatske naprave z ločenima zunanjo in notranjo enoto z močjo 2,5 in 3,5 kilovata, ki se v gospodinjstvih najpogosteje uporabljajo. Takrat bodo prijavljeni potrošniki prejeli tudi ponudbo skupinskega nakupa in se odločili, ali bodo napravo kupili ali ne. Potrošnik nato sprejme končno odločitev o nakupu,  ponudba pa velja do prodaje pogodbeno zagotovljenih količin oziroma najpozneje do konca marca 2023.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako montirati lebdečo polico? (VIDEO)
Naslednji članekČiščenje pomivalnega korita: Kako očistiti korito iz nerjavečega jekla, da se blešči?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.