Čiščenje pomivalnega korita: Kako očistiti korito iz nerjavečega jekla, da se blešči?

A lot of soap bubbles floating in the air at a kitchen environment washing dishes.
Foto: richwai777 iz iStock

Kuhinjska korita iz nerjavečega jekla so še vedno daleč najbolj priljubljena različica korit. To pomeni, da bi moral prav vsak lastnik takega korita imeti rešitev oziroma nasvet za čiščenje. Ne? Razlog za to je enostaven in govori v prid taki vrsti pomivalnega korita. Gre za enega od elementov gospodinjstva, ki ga kljub vsakodnevni rabi najmanjkrat čistimo. Pogosto to ni potrebno, enkrat pa zagotovo bo. In takrat bo potrebno vedeti, kako poteka čiščenje pomivalnega korita oziroma korita iz nerjavečega jekla?

Bleščeče in čisto korito iz nerjavečega jekla

Preden se boste lotili čiščenje pomivalnega korita iz nerjavečega jekla boste potrebovali nekaj pripomočkov. Brez panike. Večino teh reči bi že tako ali tako morali imeti v gospodinjstvu. Za čiščenje boste potrebovali:

  • soda bikarbona
  • dve kuhinjski krpi
  • voda
  • mehka gobica
  • limona
  • nož
    olivno olje
  • jabolčni kis
Close-up Of Person's Hand Wearing Yellow Gloves Cleaning Stainless Steel Sink With Sponge
Foto: AndreyPopov iz iStock

Čiščenje kuhinjskega korita v nekaj korakih

Prvi korak pri čiščenju je … čiščenje. Iz korita odstranite vso umazanijo, ki se je nabrala. Govorimo o koščkih hrane, sluzi in podobnem. Vzemite si čas in ga temeljito očistite, da v prihodnje ne bo prišlo še do težav z zamašitvijo.

Splakovanje korita je naslednji korak. Za to uporabite toplo vodo, ki jo lahko natočite v manjšo posodico in zlijete v korito. Verjetno je še lažje, če uporabite kar toplo vodo iz pipe. Tako boste zagotovo splaknili odvečno umazanijo.

Zdaj boste potrebovali sodo bikarbono. Posujte jo po celotni površini korita. Več kot je boste uporabili, manj truda bo potrebnega pri naslednjih korakih. Tako se boste znebili vodnega kamna in drugih sledi. Nikakor sode bikarbone ne posujte le po dnu korita, temveč tudi po stranicah.

Vzemite gobico in jo namočite v mlačno vodo. Z gobico obrišite sodo bikarbono s korita in bodite pri tem koraku prepričani, da ne uporabljate grobe strani gobice. Če bi ta korak storili z grobo površino, bi lahko poškodovali korito. Tega ne želite. Ko se bo soda bikarbona pomešala z nekaj mlačne vode iz gobice, bo nastala pasta, ki vam bo pomagala čistiti.

Vinegar, bicarbonate of soda, lemon, sponge, bamboo toothbrush, cotton towels on the kitchen stainless stil sink next to the tap.
Čiščenje pomivalnega korita Foto: Aygul Bulte iz iStock

Sledi ponovno splakovanje. Ne pozabite splakniti vseh koncev in kotičkov korita, pomagate pa si lahko tudi z dlanjo. Tako se boste prepričali, da ni več sode bikarbone na površini korita.

Limona je ključnega pomena. Uporaimo jo lahko za čiščenje več stvari doma. Limono prerežite na pol in začnite z drgnjenjem korita. Kmalu boste ugotovili, da je začel limonin sok teči po koritu. Zaradi kisline v limoni bo čiščenje še lažje, vonj limone pa bo dodal svežino v kuhinjo.

Ponovno splakovanje! Zdaj postopek že poznate, zato se lahko premaknemo k naslednjemu koraku.

Včasih se zgodi, da so še vedno prisotne sledi vodnega kamna in »posušene« vode. Čeprav sta limona in soda bikarbona naredile svoje, vam bo pomagal tudi jabolčni kis. Čajno žličko jabolčnega kisa dodajte v mlačno vodo in premešajte. Kuhinjsko krpo namočite v raztopino in z njo prebrišite kuhinjsko korito. Bodite temeljiti.

Splakovanje. Tudi tu bodite temeljiti, saj je vonj jabolčnega kisa močan in očiten.

Ste se spraševali, kako se bo korito bleščalo po čiščenju? Vašega spraševanja je konec, saj imamo odgovor. Za to boste uporabili kanček olivnega olja, ki ga nanesete na krpo iz mikrovlaken. Začnite »polirati« korito iz nerjavečega jekla, ki bo postalo tako bleščeče kot še nikoli.

 

Prejšnji članekSkupinski nakup klime: Tako klimo kupite ceneje
Naslednji članekKidanje snega in izbira lopate za kidanje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.