sreda, 30 septembra, 2020
Doma Ogrevanje in hlajenje Na kakšen način ogrevati v prehodnem obdobju?

Na kakšen način ogrevati v prehodnem obdobju?

Ko se bo poletje prevesilo v jesen, bodo noči in jutra vse hladnejši, dnevne temperature pa bodo vseeno dovolj visoke, da bo dom prijetno topel. Kako v hladnejšem delu dneva ogrevati dom v tem prehodnem obdobju?

Priporočene temperature doma

Čeprav je prav prijetno pri 25 stopinjah Celzija doma poležavati v kratkih rokavih, je takšna konstantna temperatura za telo vse prej kot primerna. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je najustrezneje, če v bivalnih prostorih vzdržujemo temperaturo med 18 in 21 stopinjami Celzija. Vzdrževanje temperature v tem razponu je priporočljivo predvsem za družine z majhnimi otroki in starejše.

Če pogledamo po posameznih prostorih, so priporočljive naslednje temperature:

  • spalni prostori starejših otrok in odraslih: 16-18 stopinj Celzija,
  • spalni prostor za dojenčka: 18 stopinj Celzija
  • bivalni prostori (jedilnica, dnevna soba): 20-22 stopinj Celzija,
  • igralna in študijska soba: 22 stopinj Celzija (če je le mogoče, ogrejte tla na približno 25 stopinj, če se otroci igrajo na tleh; lahko namestite tudi preprogo),
  • kopalnica: 22-24 stopinj Celzija.

Ker so tla običajno hladna, je priporočljivo obuti copate, s čimer preprečimo nelagoden občutek, da je v prostoru prehladno. Topla stopala so tudi dobra zaščita pred prehladi.

Ogrevanje prostorov v prehodnem obdobju

Ker se kuhinja običajno segreje že med kuhanjem z uporabo štedilnika, pečice, pa celo zaradi hladilnika in uporabe drugih aparatov, je namensko ogrevanje kuhinje velikokrat nesmiselno.

Za ogrevanje bivalnih prostorov se velikokrat priporoča uporaba klimatske naprave z inverterskim motorjem. Preprosto nastavite želeno temperaturo in klimatska naprava se bo po potrebi vklapljala in vzdrževala nastavljeno temperaturo. Nove naprave so pri delovanju varčne in ekonomične, saj imajo dober izkoristek. Z najboljšimi napravami se lahko ogrevamo celo 7-krat ceneje kot z uporabo električnih peči.

Dobra odločitev je tudi ogrevanje z IR paneli. Njihova prednost je, da lahko namestite v vsak prostor en panel, nastavite v vsakem prostoru svoj termostat in poskrbite, da je v vsakem prostoru temperatura optimalna.

Dobra odločitev je tudi ogrevanje s talnim gretjem, še posebej, če imamo toplotno črpalko. Takšno ogrevanje je varčno in učinkovito, zagotavlja pa tudi prijeten občutek, saj stopamo po toplih tleh.

S kaminom lahko dom prav tako ogrevate razmeroma enakomerno – in ekonomično. Pred uporabo obvezno preverite, ali je dimnik očiščen in ali ustrezno tesni, poskrbite pa tudi za konstanten in ustrezen dovod zraka v prostor. Namestitev detektorja monoksida je obvezna. Zagon celotnega ogrevalnega sistema bi bil v prehodnem obdobju potratna poteza.

Za ogrevanje stranišča in kopalnice je smiselna uporaba električnega grelnika. Tega se preprosto namesti na radiator, nastavi časovnik in želeno temperaturo in prostor je ogret takrat, ko to potrebujemo. Ob tem zagon celotnega ogrevalnega sistema, ki bi pomenil veliko porabo energije za majhen učinek, ni potreben.

Kako deluje električni grelec?

Napravo vgradite na radiator, lahko jo tudi integrirate v ogrevalni sistem. Nato po potrebi prižgete s pritiskom na gumb in radiator se bo segrel do nastavljene temperature. Grelni element se bo, ko bo dosežena želena in predhodno nastavljena temperatura, izklopil oziroma bo deloval le toliko, da bo zagotavljal ustrezno temperaturo. Nekateri električni grelci imajo tudi funkcijo sušenja (naprava se vklopi, da posuši brisače)pa tudi funkcijo proti zmrzali (ko se temperatura okolja spusti pod 6 stopinj Celzija, se naprava avtomatsko vklopi in ogreje radiator).

Vse prostore lahko ogrevate tudi s samostoječimi električnimi radiatorji, konvektorskimi grelniki, manjše prostore (stranišče, kopalnica) tudi s kaloriferji. Naprave o cenovno ugodne, a je treba računati na nekoliko višji strošek ogrevanja.

Urednica portala MojPrihranek.si

S spleta

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

11,789FansLike
313FollowersFollow
247FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Kakšne so najpogostejše napake na lesu, na katere morate biti pozorni?

Da lahko hlodovino razvrstimo po kakovostnih razredih, moramo poznati tudi osnovne napake pri lesu. Poleg tega jih moramo poznati tudi pri krojenju lesa. Opisi...

Triki za urejeno pisalno mizo

Organizacija je lahko težka ali lahka naloga, odvisno glede česa. Veliko težja, kot se zdi, pa je organizacija oziroma urejenost pisalne mize. Če je...

Prostor za vse vrste srečanj

Družinska kopalnica je tisti prostor, kjer se dnevno srečujemo med hitenjem in skrbjo zase. Geberit na tem mestu ponuja nekaj namigov, kako kar najbolje...

Naročite vodič po prenovi doma

Tudi vi načrtujete prenovo doma, pa ne veste, kako bi se je lotili? Potem vam bo zelo prav prišel Ytong vodič po prenovi, ki...