Sušenje sten montažnih stavb po poplavah

odpiranje stene v montažni hiši
Foto: Nadja Jurca on Nadja Jurca

Povišana vlažnost v materialih, ki je posledica poplav, vpliva na lesno konstrukcijo montažnih stavb, hkrati pa se ob poplavah namoči izolacija v stenah, ki lahko, če je ne odstranimo, povzroči številne nevšečnosti. Vseeno pa je dobro vedeti, da je montažno hišo mogoče kakovostno sanirati. Les se posuši, izolacijo se zamenja. Postopek je tako hitrejši, kot če bi sušili klasično grajene objekte.

1Hitro ukrepajte

Vodo, ki je v prizadetem prostoru, je potrebno po čim krajšem možnem času odstraniti, prostor očistiti in ga izprazniti. Poleg odvečne umazanije, ki je prišla skupaj z vodo je
potrebno odstraniti tudi robne vogalne letve talne obloge.

2Odstranite vse, kar je mokro ali vlažno

Najprej iz objekta odstranite pohištvo in tlake. V čim krajšem času je namreč potrebno odstraniti vse navlažene materiale in vzpostaviti pogoje, da se lahko prične objekt sušiti.

Navlaženo stensko oblogo se odstrani vsaj 10 cm više od nivoja, do koder je segla voda med poplavo. Pri odstranjevanju stenske obloge je treba paziti, da ne zarežemo pregloboko (najlažje bo s krožno žago potopno žago, kjer nastavimo globino, ali ročnim brusilnikom z rezilom za keramiko) in ne poškodujemo konstrukcije ali inštalacij.

3Odstranite izolacijo

Po odstranjevanju stenske obloge pridemo do ravnine toplotnega ovoja oz. parne zapore objekta. Parna zapora se enostavno prekine 5 cm nižje od ravnine rezanja stenske obloge. Razmočeno izolacijo odstranimo iz lesenega okvira konstrukcije do višine, ko je izolacija suha. Če je konstrukcija blatna oziroma umazana, jo očistimo in odstranimo mulj, da se bo lahko sušila.

4Uporaba razvlaževalcev

Z uporabo kondenzacijskih razvlaževalcev bo postopek sušenja veliko hitrejši, pri čemer pazimo, da so okna in vrata med razvlaževanjem zaprta.

5Preden se lotite zapiranja sten …

Preden začnete stene zapirati, preverite vlažnost sten, konstrukcije, še posebej pa na stiku stenskih elementov s tlemi. Vlažnost lesene konstrukcije mora pred ponovnim zapiranjem sten oziroma preoblikovanjem sten v prvotno stanje znašati največ 18 % – seveda je nižja stopnja boljša. Vlažnost lesa pred zapiranjem sten naj kontrolira zato usposobljen strokovnjak, saj amaterski merilniki lahko zatajijo in ne kažejo pravilno!

6Kaj pa tla?

V približno pet centimetrov debelem talnem betonskem estrihu se lahko po poplavi zadržuje
od 12 do 15 litrov vode na kvadratni meter. Sušenje je hitrejše z uporabo razvlaževalcev oziroma s tehniko vpihavanja vročeka zraka. Najhitreje bomo sicer tla posušili, če bomo odstranili tudi estrih. Ko se tla osušijo, je treba ponovno namestiti hidroizolacijo, ki se je najverjetneje poškodobala, nato pa dodati toplotno izolacijo in estrih. Kako hitro boste lahko polagali talne obloge, je odvisno tudi od tega, ali se boste odločili za suhi ali klasični estrih. V vsakem primeru pa ne prehitevajte – preden se lotite sanacije, naj bodo tla suha.

Napotke za sanacijo najdete tudi TUKAJ.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članek55. MOS v znamenju trajnostnega razvoja in mobilnosti
Naslednji članekJe začela utripati žarnica? Kaj storiti, če začne žarnica vibrirati?
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.