Je začela utripati žarnica? Kaj storiti, če začne žarnica vibrirati?

Brenčanje žarnice, kako ga popraviti?
Brenčanje žarnice, kako ga popraviti? Foto: Pornpak Khunatorn iz iStock

Brenčanje, vibriranje, utripanje ali žmiganje. Vse te besede imajo isto povezavo, saj z njihovo omembo mislimo na žarnico. Svetlobna telesa v vsak prostor vnesejo dnevni sijaj in vzdušje, vendar morajo delovati pravilno, da so funkcionalna in varna. Čeprav je večino težav z žarnicami mogoče rešiti z zamenjavo žarnice, obstaja ena tako moteča, da lahko obnori tudi najbolj prijaznega človeka: brenčanje.

Zakaj žarnica vibrira oziroma brenči?

Brenčanje žarnice se lahko pojavi pri vtičnicah in ožičenih napeljavah, zato je lahko krivec vaša svetilka ali lestenec. Na srečo je ta nizek zvok, ki se zagozdi med vašimi ušesi, pogosto posledica obrabe žarnice in ne večja električna težava, za rešitev katere potrebujete strokovnjaka. Najverjetneje ga lahko ustavite sami.

V nadaljevanju razložimo tri najpogostejše vrste žarnic, kaj povzroča to brenčanje in kako to popraviti, da se lahko vrnete k svojemu početju, preden zaznate zvok in doživite živčni zlom.

Katero žarnico imate?

Preden zavržete žarnico (ali kar celoten lestenec), ugotovite, s kakšno žarnico, napeljavo in napeljavo imate opravka. Tri glavne vrste žarnic so fluorescentne, žarnice z žarilno nitko in LED. Žarnice z žarilno nitko so bile v veliki meri opuščene zaradi njihove energetske neučinkovitost, zato preverite, ali gre za to vrsto žarnice. Fluorescentne sijalke se najpogosteje uporabljajo v poslovnih prostorih in stropni ali vgradni razsvetljavi. LED žarnice so zdaj najpogostejša vrsta, ki se prodaja v trgovinah. Kot vsaka sijalka so LED diode na voljo v različnih svetlobnih tonih in stopnjah svetlosti.

Brenčanje luči LED

Glavni vzrok za brenčanje LED žarnice je neskladje med močjo žarnice in močjo stikala (tudi zatemnitvenega stikala). Čeprav to ni nevarno, je lahko zelo nadležno. Ali je to vzrok, boste najlažje ugotovili tako, da luč začasno izključite in jo priključite na drugo stikalo. Če je vaša luč vtična, na primer svetilka ali obesek, je to enostavno narediti. Če je ožičen, boste morali izklopiti varovalko, odklopiti napeljavo iz zatemnitve in priključiti žice na običajno stikalo brez zatemnitve. Če brnenje preneha, je vzrok zatemnilnik. Večina proizvajalcev LED žarnic ustvari sezname združljivih zatemnilnih stikal.

Če brnenje ne preneha, verjetno pomeni, da se žarnica pripravlja na svoj konec. Preprosto zamenjajte žarnico z novo, da preprečite brnenje.

Electric LED Lightbulb Change In Light At Home
Foto: AndreyPopov iz iStock

Brenčanje fluorescentne luči

Značilnost fluorescenčne sijalke je subtilno brnenje ali brenčanje, a če se glasnost poveča ali postane preveč moteče, boste želeli preveriti, ali je težava kje drugje. Najverjetnejši vzrok je žarnica ali predstikalna naprava, ki je ohlapna, stara ali obrabljena. Balast je stvar, ki uravnava pretok električne energije; to je vrsta transformatorja.

Če želite preveriti, ali je fluorescentna cev zrahljana, odstranite difuzor in preizkusite vsako cev, da se prepričate, ali je tesna. Če jo želite ponovno namestiti, jo obrnite za 90 stopinj v obe smeri.

Če se zdi obrabljena, lahko naročite zamenjavo, odvisno od vaše svetilke. Če to ni izvedljivo, morate v celoti zamenjati svetilko. Ohišje napeljave, ki je upognjeno ali zlomljeno, je še en razlog za zamenjavo celotne stvari. Zvito ali upognjeno pločevino je težko poravnati.

Detail shot of a fluorescent light tube on a wall with copyspace.
Foto: AstridSinai iz iStock

Brenčanje žarnice z žarilno nitko

Če vaša žarnica brni, žarilna nitka v notranjosti verjetno vibrira. Ugasnitev luči na stikalu za zatemnitev lahko pomaga, vendar je najbolje, da zamenjate staro žarnico z žarilno nitko z energetsko varčno LED.

Vibriranje žarnice, kaj storiti in kako?
Vibriranje žarnice, kaj storiti in kako? Foto: Irina Gutyryak iz iStock
Prejšnji članekSušenje sten montažnih stavb po poplavah
Naslednji članekDo pravega pisarniškega stola s temi 5 ključnimi nasveti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.