Ogrevanje našega planeta za 1,5 °C je po besedah znanstvenikov že neizogibno

globalno ogrevanje

Ogrevanje za 1,5 °C je po besedah znanstvenikov že neizogibno, zato se je zdaj potrebno osredotočiti na ukrepe za ublažitev.

1,5 °C do leta 2070

Sklep najnovejših podnebnih projekcij je, da se, praktično ne glede na to, kaj bomo počeli v prihodnosti, ne bomo mogli izogniti dosegu segrevanja našega planeta za 1,5 °C. Četudi bi v naslednjih 30 letih dosegli ničelne neto emisije, bi se najverjetneje soočili z vsaj tolikšno stopnjo ogrevanja do leta 2070.

Pomembno je, kateremu scenariju bomo sledili

Projekcija: Kdaj bomo dosegli 1,5 stopinje globalnega segrevanja glede na različne scenarije (vir: Weather)
Projekcija: Kdaj bomo dosegli 1,5 stopinje globalnega segrevanja glede na različne scenarije (vir: Weather)

Raziskava, ki je bila objavljena v najnovejši številki revije Weather, temelji na podatkih iz nedavnega poročila Medvladnega odbora za podnebne spremembe (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) in prikazuje prihodnje globalno segrevanje glede na povprečno temperaturo za obdobje od 1850 do 1900. Začenši z letom 2010, ko je bila 20-letna (2001-2020) povprečna temperatura 0,99 °C nad izhodiščno vrednostjo, projekcije kažejo, da bi lahko svet do leta 2090 postal med 1,4 in 4,4 °C toplejši, odvisno od sproščanja emisij oziroma ukrepov/scenarija, ki ga bomo na tem področju zasledovali.

Če emisije ostanejo na trenutni visoki ravni, lahko pričakujemo, da bomo do sredine stoletja dosegli 2 °C segrevanja. Toda če bi emisije hitro omejili in dosegli ničelne emisije do približno leta 2070 (scenarij nizkih emisij) potem bi se tolikšnemu segrevanju lahko skoraj zagotovo izognili.

Ne uide nam vsaj 0,5 °C segrevanja

Upoštevajoč naraščajoče količine emisij toplogrednih plinov v zadnjih desetletjih, lahko zaključimo, da smo oziroma bomo med leti 2010 in 2045 »pridelali« vsaj 0,5 °C segrevanja, tudi če bi v najhitrejšem možnem času zmanjšali emisije.

Še obstaja upanje

Še vedno sicer obstaja majhna možnost, da se izognemo 1,5 °C ogrevanja, vendar se to lahko zgodi le, če sledimo scenariju zelo nizkih emisij. To pomeni, da bi morali emisije ogljikovega dioksida v 30 letih znižati na nič in bi ob tem podnebni sistem moral v celoti delovati v našo korist.

A raziskovalci vseeno poudarjajo, da ni vse izgubljeno. »Zagotovo obstaja način, s katerim lahko dosežemo cilje pariškega sporazuma, a za to bo potrebna predanost vseh sodelujočih vlad, ki morajo zastavljenim ciljem aktivno slediti,« pravi Jones, eden od avtorjev študije. Ob tem poudarja, da ne 1,5 ali 2°C segrevanja nista praga, po katerem se svet konča, a verjetno se bomo mogli navaditi na nekatere spremembe – med drugim tudi ekstremne vremenske pojave, ki smo jim že lahko priča na različnih delih sveta.

Prejšnji članekSte upravičeni do solidarnostnega dodatka?
Naslednji članekIR-paneli in fotovoltaika – idealna kombinacija ogrevanja
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.