Ste upravičeni do solidarnostnega dodatka?

elektrika
Upokojencem in prejemnikom invalidskih nadomestil, ki so decembra lani prejemali do največ 1000 evrov pokojnine oz. nadomestila, je zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje izplačal solidarnostni dodatek za odpravo posledic energetske revščine. Dodatek je bil izplačan v višini 150 evrov, in sicer v torek, 12. aprila. Določenim bo izplačan v četrtek, 14. aprila.

Prvi krog izplačil

Upravičenim upokojencem in invalidom bo izplačan solidarnostni dodatek

Solidarnostni dodatek prinaša zakon o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ga je danes izplačal upokojencem, ki so imeli decembra največ 1000 evrov pokojnine. Prejeli so ga tudi upravičenci do invalidskih nadomestil, če nadomestilo, ki ga je uživalec prejel decembra lani, ni presegalo 1000 evrov.

V primeru, da je bila pravica do pokojnine ali nadomestila iz invalidskega zavarovanja priznana 1. januarja 2022 ali kasneje, oseba ni upravičena do tega dodatka.

Znesek izplačanega solidarnostnega dodatka za odpravo energetske revščine se ne bo upošteval v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči, ne bo podlaga za rubež na podlagi sklepov o izvršbi in ne bo podlaga za obračun dohodnine ter prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Vsi prejemniki solidarnostnega dodatka za odpravo energetske revščine bodo od zavoda prejeli tudi obvestilo o nakazilu prejemkov.

Drugi val izplačil

Do enkratnega solidarnostnega dodatka so upravičeni tudi

  • prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka,
  • upravičenci do otroškega dodatka od prvega do vključno šestega dohodkovnega razreda,
  • upravičenci do dodatka za veliko družino za leto 2021 in rejniki.

Tem bo dodatek izplačalo ministrstvo za delo, in sicer v četrtek.

Enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov je ob tem uživalcem poklicnih pokojnin s stalnim prebivališčem v Sloveniji, katerih prejemek je za december lani znašal 1000 evrov ali manj, Kapitalska družba že izplačala minuli petek.

 

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekTesla v letu 2022 že podira rekorde prodaje
Naslednji članekOgrevanje našega planeta za 1,5 °C je po besedah znanstvenikov že neizogibno
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.