Četrti dan sejma AGRA posvečen kmetijsko Gozdarski zbornici Slovenije, sadjarjem ter vinogradnikom in vinarjem

Nagrajenci držijo medalje
Foto: Jure Zaunekar

Današnji dan sejma AGRA je bil posvečen Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, sadjarjem, vinogradnikom in vinarjem ter konjerejcem. Ministrica Irena Šinko je tudi današnji dan opravila številne aktivnosti, med drugim se je udeležila osrednjega dogodka ob dnevu Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, sadjarskega posveta in podelitve priznanj Vino Slovenija Gornja Radgona. Danes je potekalo tudi tradicionalno srečanje nekdanjih kmetijskih ministrov, sejem ter tudi razstavni prostor MKGP pa so obiskali tudi nekateri ministri, pristojni za druge resorje. Pomembna je bila današnja okrogla miza na temo zmanjševanja izgub hrane, dan pa je zaznamovalo tudi tekmovanje za Mlado kmetico leta. 

Ministrica Irena Šinko je svoj današnji dan na sejmu AGRA začela ob zajtrku z obiskovalci sejma. Ministrici so se dopoldne pridružili tudi ministri, pristojni za okolje, gospodarstvo, zunanje zadeve, javno upravo in kohezijo. Dobrote za obiskovalce so tokrat pripravili predstavniki Centra biotehnike in turizma – Grm Novo Mesto. V nadaljevanju se je udeležila slovesnosti ob dnevu Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. V uvodnem nagovoru je poudarila pomen zbornice, saj ima najbolj neposredne informacije o trenutnem stanju kmetijstva in podeželja. Dodala je, da je KGZS pomembna predvsem zaradi izvajanja javnih služb kmetijskega svetovanja, ki omogočajo prenos različnih znanj in strokovnih praks do kmetovalcev. »Zavedamo se, da morajo znanje, kreativnost, inovativnost, podjetništvo in povezovanje postati gonilo napredka slovenske pridelave in predelave hrane ter podeželskega prostora.«

Ženska pred mikrofonom na odru
Foto: Jure Zaunekar

Današnji dan je posvečen tudi sadjarjem, zato se je ministrica udeležila tudi sadjarskega posveta, ki ga je organizirala Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij. Na njem so izpostavili aktualne vsebine te pomembne kmetijske panoge. Ministrica je v svojem nagovoru dejala, da so sadjarji tisti, ki sledijo stroki in predpisom in se odzivajo na vremenske spremembe. »Ta panoga je ena tistih, ki je najbolj izpostavljena vremenskim neprilikam. Vaši cilji v predlogu SN SKP so bili upoštevani. Na MKGP pa bomo vedno odprti za tiste, ki bodo imeli dobre predloge in bi jih lahko implementirati v kmetijsko politiko, s ciljem, da bo na koncu dobro za vse, tako za pridelovalce kot ostale.« Sledilo je tradicionalno srečanje z nekdanjimi kmetijskimi ministri. Udeležili so se ga Jožef Osterc, Jože Protner, Ciril Smrkolj, Milan Pogačnik, Franc But, Iztok Jarc, Janez Erjavec, Franc Bogovič, Dejan Židan in Jože Podgoršek. Srečanje je tudi priložnost, da nekdanji ministri podajo dragocene izkušnje, predloge in nasvete aktualni ministrici.

V nadaljevanju je ministrica prisluhnila vlogi in aktivnostim Vinske Kraljice Ane Protner, nato sta se skupaj udeležili osrednjega dogodka ob dnevu vinogradnikov in vinarjev, podelitve priznanj iz ocenjevanja Vino Slovenija. V svojem nagovoru je med drugim izpostavila pomen vinarstva in vinogradništva v Sloveniji ter pomen zaščitenih označb porekla. »Zaščitene označbe porekla nosijo v sebi zgodovinsko izročilo in sporočilo ljudi, ki tam živijo, da je vsaka zaščita dragocena, ne glede na to, kakšen obseg pridelave stoji za njo. Zato je ključnega pomena za obstoj in nadaljnji razvoj vina in vinske kulture v Sloveniji tudi spoštovanje posebnosti in njihovih zaščit, promocija le-teh in ozaveščanje potrošnikov.« Dodala je, da se bo ministrstvo trudilo z vinarji še naprej iskati najboljše načine, kako tej panogi najbolje pomagati pri obstoju in razvoju. Ministrica je podelila tudi plakete najboljšim vinarjem in razglasila vinarja leta.

Današnji dan je bil posvečen tudi konjerejcem. Predstavnica ministrstva Tadeja Kvas Majer je podelila plakete najboljšim konjerejcem. V svojem nagovoru je poudarila pomen pridelave hrane in ohranjanja avtohtonih pasem ter strokovnega rejskega dela konjerejcev. 

Množica ljudi pokuša vino
Foto: Jure Zaunekar

Na razstavnem prostoru ministrstva je potekala okrogla miza z naslovom Zmanjševanje izgub hrane in odpadne hrane – izzivi in priložnosti, na kateri so Tadeja Kvas Majer (MKGP), Zdene Podlesnik (Zveza Lions klubov), Martin Jezeršek (gostinstvo Jezeršek) in Bor Trček (Hofer) predstavili ukrepe za manjšo količino izgub in odpadne hrane, ki v Sloveniji trenutno znaša 68 kg letno na prebivalca. Kvas Majer je izpostavila, da lahko prav vsak člen v verigi preskrbe s hrano pripomore k zmanjšanju izgub in odpadne hrane. »Še zlasti pomembno je ozaveščanje, zato bomo na ministrstvu pripravili spletno platformo, ki bo neke vrste priročnik za potrošnike, trgovce, kmete in gostince, na njej pa bodo zbrane rešitve za manj odpadne hrane in izgub hrane.«

Proti koncu dneva je potekalo tudi tekmovanje za Mlado kmetico leta 2022. Ministrica je v nagovoru izpostavila izjemno vlogo žensk na podeželju. »Za vas, mlade kmetice, kmečke žene, in ženske na podeželju tudi velja, da se morate za napredek in svoje pravice postaviti same zase in se boriti za svoje zahteve. Kot resorna ministrica pa vam bom pri tem zelo stala ob strani.«

Jutrišnji dan na sejmu bo posvečen slovenskim zadružnikom, zamejskim Slovencem, prašičerejcem in rejcem drobnice. Na razstavnem prostoru ministrstva bo potekala tudi okrogla miza z naslovom »Povezovanje – ključ za stabilno prehransko verigo od kmeta do potrošnika«. Vljudno vabljeni, da jo spremljate na facebook strani MKGP.

Prejšnji članekSončna energija v Grčiji je prvič v zgodovini prehitela vetrno
Naslednji članekAudi prikazal koncept Activesphere, ki prihaja naslednje leto

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.