Sončna energija v Grčiji je prvič v zgodovini prehitela vetrno

park z vetrnimi in sončnimi elekktrarnami

Fotovoltaika je prvič v zgodovini postala v Grčiji prvi obnovljivi vir energije, saj nove sončne zmogljivosti presegajo zmogljivosti vetrne energije.

Po zadnjih uradnih podatkih Upravljavca obnovljivih virov energije in garancij o izvoru (oziroma izvorno Renewable Energy Sources Operator and Guarantees of Origin – DAPEEP) je bilo maja 2022 nameščenih 207,4 MW novih zmogljivosti obnovljivih virov energije, od tega 153,2 MW sončnih elektrarn in le 51,8 MW vetrnih elektrarn. Za primerjavo, leta 2019 je bilo nameščenih 904 MW novih obnovljivih virov energije – 747 MW v vetrnih elektrarnah in 147 MW v fotovoltaičnih celic.

Strešne celice ustvarijo razliko

Najnovejše številke kažejo, da je skupno nameščenih delujočih vetrnih elektrarn, ki dajo 4,294 MW in 4,173 MW, ki delujejo na sonce. Če pa upoštevamo 371 MW v strešnih fotovoltaičnih celicah, je skupna zmogljivost slednjih prvič v Grčiji presegla vetrno energijo.

Ob tem DAPEEP predvideva celo, da bodo nove naprave za obnovljivo energijo letos dosegle 1.900 MW: 950 MW fotonapetostnih zmogljivosti in 910 MW vetrnih elektrarn.

Visoki stroški in birokracija ključni razlogi

Ključni razlogi za zmanjšanje števila novih vetrnih elektrarn so predvsem naraščajoči stroški in zamude zaradi birokratskih ovir.

Energetska kriza in inflacija sta v preteklem letu dvignili stroške materiala za vetrne elektrarne. Slednje zahtevajo bistveno več materialov kot postavitev sončnih celic, saj so zgrajene iz jekla in betona, zato realizacija »vetrnih naložb« sedaj stane več.

Zlasti v Grčiji se vetrne elektrarne soočajo tudi z dolgimi roki izdajanja dovoljenj, ki pogosto dosežejo večletne čakalne dobe, tudi več kot sedem let.

Prejšnji članekZabava z (brezalkoholnimi) koktajli
Naslednji članekČetrti dan sejma AGRA posvečen kmetijsko Gozdarski zbornici Slovenije, sadjarjem ter vinogradnikom in vinarjem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.