Najhitrejši avto na svetu: Rimac Nevera presegel svoj rekord in …

Najhitrejši električni avtomobili na svetu
Najhitrejši električni avtomobili na svetu (na sliki hrvaški Rimac Nevera)

Ko že ni bilo dovolj napisanega in izrečenega o hrvaškem hiper vozilu, se ponovno vračamu k Rimac Neveri. Še enkrat je postal najhitrejše električno vozilo na svetu, podrl pa je svoj rekord iz leta 2021.

Hrvaško Nevero je vozil Miro Zrnčević, skupaj pa sta dosegla 415 kilometrov na uro. To jim je uspelo na dirkaški stezi Papenburg v Nemčiji, kjer so izkoristili dve štirikilometrski ravnini. Bilo pa je tudi prvič odkar Rimac Nevera obstaja, da je vozilo doseglo svojo končno hitrost.

Uresničen dolgoletni cilj Rimaca

To je bil dolgoletni cilj Rimaca, še iz časov, ko je bil avto v idejnem in proizvodnem procesu. Leta 2018 je bil predstavljen kot koncept C_Two na ženevskem motošovu. A to je že daleč nazaj. V lanskem letu je Rimac postavil svoj hitrostni oziroma svetovni rekord na četrt milje.

Tako je Rimac Nevera že nekaj časa električno vozilo z najhitrejšim pospeškom na svetu. Poganjajo ga štirje električni motorji, ki skupaj dosežejo skoraj dva tisoč konjskih moči. Rimac pravi, da do sto kilometrov na uro pospeši v 1,95 sekunde, do 160 kilometrov na uro pa pospeši v 4,3 sekunde. Nevera je tako ponovno podrl svoj rekord in svoja pričakovanja, saj so modeli narejeni tako, da stranka prejme vozilo, ki je omejeno na 352 km/h. Prav zato je lahko hitrost dosegel le pod svojimi, zelo omejenimi pogoji.

Rimac Nevera
Rimac Nevera

Rimac Nevera je ustvarjen za hitrost

»Potovanje pri 415 km/h pomeni potovati s tretjino hitrosti zvoka,« je povedal Zrnčević. »Doseči to v cestnem vozilu je zelo zapleten proces, a smo z Nevero ustvarili vozilo, ki lahko z enim polnjenjem prevozi dolgo pot, premaga zahtevne proge in podira rekorde v zaviranju, pospeševanju in končni hitrosti,« je bil ponosen voznik in vodja testnega oddelka pri hrvaškem podjetju.

Rimac Nevera sets the EV Top Speed World Record!

Najhitrejši električni avtomobili in Rimac

Čeprav je najhitrejši električni avto na svetu, pa »še« ni dosegel naziva najhitrejšega avtomobila na svetu. Tega drži Koenigsegg Agera RS, ki jeleta 2017 dosegel 447 kilometrov na uro in s tem presegel rekord iz leta 2010, ki ga je s 431 km/h držal Bugatti Veyron 16.4 Super Sport. Pomembno je omeniti, da je Bugatti Chiron Super Sport 300+ dosegel kar 490 km/h, a ta hitrost ni uradna zapisana. Enako je bilo s SSC Tuataro leta 2020, ki je dosegla 455 km/h. Oba rekorda sta tako zgolj neuradna. Še vedno pa je Rimac Nevera najhitrejši električni avto na svetu.

Prejšnji članekPredstavljamo toplotno črpalko MonoBlock Edge EVO 2.0 – EXC
Naslednji članekNajbolj prodajani avtomobili 2022: Oktober

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.