Najbolj prodajani avtomobili 2022: Oktober

Najbolj prodajani avtomobili v Evropi meseca oktobra 2022
Najbolj prodajani avtomobili v Evropi meseca oktobra 2022 Foto: on dacia

Mesec oktober je v letu 2022 prinesel kar nekaj zanimivih številk, ko govorimo o avtomobilistični industriji. Število registracij v Evropi se je še tretji mesec zapored povišalo in pri električnih vozilih preseglo milijon v celem letu. Tako so to številke, ki kažejo na to, da se je avtomobilski trg po hudih udarcih zadnja leta, končno opomogel. Kaj pravijo številko v Evropi? Kateri so najbolje prodajani avtomobili 2022, ko je govora o mesecu oktobru?

Prodaja električnih vozil v Evropi znaša približno 23 % vseh prodanih vozil. Kljub dvigu prodaje in registracij pa je številka še vedno nižja v primerjavi s pred pandemijo. Do konca meseca oktobra je bilo prodanih 9,09 milijona avtomobilov, dve leti nazaj pa je bila ta številka nekoliko višja in namreč 9,67 milijona.

Peugeot 208 – 17,075 primerkov

Peugeot 208 je znova zasedel prvo mesto. To pa ni edina dobra novica za francosko znamko, saj ta številka predstavlja 23-odstotno medletno rast. K priljubljenosti modela 208 so nedvomno pripomogle obsežne prenove v dizajnu in videzu. Vsestranskost avtomobila in dostopna cena ostajata privlačni, saj je na voljo z bencinskim, dizelskim in električnim pogonom.

Peugeot 208 je bil prava zvezda za koncern Stellantis
Peugeot 208 je bil prava zvezda za koncern Stellantis

Volkswagen Golf – 17,038 primerkov

Volkswagen Golf je že v svoji osmi generaciji in še naprej ostaja eden najbolje prodajanih avtomobilov v Evropi. Z začetkom oktobra se je model povzpel na drugo mesto in tako dokazal, da njegova priljubljenost še traja. Njegova najnovejša ponudba vključuje širok nabor različic modela.

Dacia Sandero – 16,147 primerkov

Prodaja Dacie Sandero se je zmanjšala za 18 %, a je bil še vedno tretji najbolj priljubljen avtomobil meseca. Lani je postal nizko cenovni Sandero še bolj privlačen nakup, ko so Romuni predstavili prenovljen in močno izboljšan videz.

Fiat 500 – 16,117 primerkov

Eden najbolj prepoznavnih avtomobilov na svetu. S prihodom električne različice je prodaja narasla, še vedno pa je model na voljo kot blagi hibrid ali bencinar.

Toyota Yaris – 16,039 primerkov

Yaris je letos stalnica med desetimi najboljšimi, svojo priljubljenost pa je ohranil tudi v četrti generaciji. Še vedno je Toyotin najuspešnejši in najbolj prodajan model v Evropi, športna različica GR performance pa še naprej velja za enega najboljših kombilimuzin, ki so jih kdaj izdelali.

Volkswagen T-Roc – 13,378 primerkov

Tu opazimo prvi večji padec v številu prodanih primerkov. Najbolj prodajan avto meseca julija je še vedno visoko, že drugi mesec mu pripada šesto mesto.

Isparta/Turkey July 12 2019 Volkswagen T-Roc subcompact crossover SUV car in lavender field
Foto: emre cabuk iz iStock

Renault Clio – 13,167 primerkov

Renaultov najbolj prodajan avto meseca oktobra je na sedmem mestu. Ta cestni »malček« ima še vedno visoko raven priljubljenosti in vsestranskosti. Prav zaradi tega bo težko odšel iz mode.

Citroën C3 – 12,248 primerkov

Še en mestni avtomobil v prvi deseterici, ki je očitno zelo priljubljen med evropskimi vozniki. Požel je šest-odstotno rast prodaje, kar je lep dosežek za trojico v liniji C.

Toyota Yaris Cross – 12,079 primerkov

Eden najnovejših modelov je še vedno zelo priljubljen. Šele pred nekaj mesecimi je začel svojo pot v Evropi in hitro postal eden od desetih najbolje prodajanih na stari celini.

Istanbul, Turkey - August 5 2022 : Toyota Yaris Cross is a hybrid subcompact crossover SUV produced by the Japanese automaker Toyota.
Foto: Emirhan Karamuk iz iStock

Opel Corsa – 11,560 primerkov

Opel oziroma Vauxhall Corsa zaključuje deseterico najbolje prodajanih avtomobilov v Evropi za mesec oktober.

Prejšnji članekNajhitrejši avto na svetu: Rimac Nevera presegel svoj rekord in …
Naslednji članek10 hitrih nasvetov za varčevanje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.