Najhitrejši električni avtomobili na svetu

Najhitrejši električni avtomobili na svetu
Najhitrejši električni avtomobili na svetu, na vrhu Rimac Nevera Foto: on rimac

Električni avtomobili so bili sprva dokaj počasne, a okolju veliko bolj prijazne zverine. Zdaj, po toliko letih, so električni avtomobili sanje marsikaterega voznika. In z napredkom so postali tudi veliko bolj priljubljeni, uporabni in hitrejši. Slednja informacija je tista, ki je esencialna za ta prispevek. Preverili smo trg in našli najhitrejše električne avtomobile, ki ta trenutek obstajajo na našem planetu. Mimo so časi, ko so bili električni avtomobili le Nissan Leaf in komaj presegli sto kilometrov na uro. Zdaj so tu časi izjemnih električnih avtomobilov, ki dosegajo vrtoglave hitrosti. Pred vami je deset najhitrejših električnih avtomobilov vključno s hitrostjo pospeška.

Opozarjamo, da se lahko lestvica hitro spremeni, saj so napredki v svetu luksuznih in športnih električnih avtomobilov hitrejši od marsikoga. Če pride do sprememba nas v komentarju prijazno opozorite na spremembo lestvice, v kolikor je nismo že posodobili.

NIO EP9

Kitajski električni eksperimentalni prototip, kjer EP pomeni Electric Performance. Razvit in zgrajen je bil v enem letu in pol, narejenih pa je bilo le šestnajst primerkov. Najprej jih je bilo šest prodanih investitorjem v podjetju NIO, prodani pa so bili po 2,5 milijona funtov (2,9 milijona evrov). Kasneje so jih napovedali še deset, ki so bili prav tako hitro prodani. E9 ni za cestno uporabo zato je vseh šestnajst primerkov tudi ostalo na Kitajskem. Njegove lastnosti? 1341 konjskih moči proizvedejo štirje električni motorji. Baterija bo v enem polnjenju zdržala 427 kilometrov. Od 0 do 100 kilometrov bo pospešil v 2,7 sekundah. Njegova končna hitrost pa je 350 kilometrov na uro.

NIO E9 je eden najhitrejših in najdražjih avtomobilov na svetu
NIO E9 je eden najhitrejših in najdražjih avtomobilov na svetu

Porsche Taycan Turbo S

Edini avtomobil na tem seznamu, ki ga je naredil že desetletja uveljavljen proizvajalec. Leta 2015 je Porsche na frankfurtskem avto-moto šovu prikazal konceptno različico svojega Taycana. Lansko leto pa je pokazal tudi model Turbo S, ki se je uvrstil na seznam najhitrejših električnih avtomobilov. 751 konjskih moči vas bo z enim polnjenjem vozilo 416 kilometrov. Najvišja hitrost, ki jo boste dosegli pa je »le« 260 kilometrov na uro, a to nadomesti z 2,6 sekundami pospeška do 100 km/h.

Porsche Taycan Turbo S je edini avto že desetletja uveljavljenega proizvajalca na tem seznamu
Porsche Taycan Turbo S je edini avto že desetletja uveljavljenega proizvajalca na tem seznamu

Tesla Model X Plaid

Najbolj zanimivo vozilo na lestvici najhitrejših električnih avtomobilov na svetu. Sedemsedežni Teslin model X Plaid do hitrosti 100 km/h pospeši hitreje kot Porsche. 2,5 tonski električni super SUV s štirikolesnim pogonom. Do stotih kilometrov na uro pride v 2,5 sekundah, kar je izjemen podatek za tako težko vozilo, katerega prvotni namen ni hitrost.

Tesla Model X Plaid je prva Tesla od treh na tem seznamu
Tesla Model X Plaid je prva Tesla od treh na tem seznamu

Lucid Air

Podjetje Lucid Motors je ustvarilo elegentno konceptno vozilo Lucid Air. Uvršča se v luksuzni razred električnih avtomobilov, njegove zmožnosti pa so Lucid Air poslale tudi na seznam najhitrejših električnih avtomobilov. Štirivratni Air postreže s 1065 konjskimi močmi in končno hitrostjo v višini 280 kilometrov na uro. Do sto kilometrov pa pospeši v 2,7 sekunde.

Track Testing | Lucid Air | Lucid Motors

Faraday Future FF91

Nekoliko več kot tisoč konjskih moči bo poskrbeli, da bo Faraday Future FF91 do sto kilometrov na uro pospešil v 2,39 sekunde.  Z enim polnjenjem bo svojega voznika odpeljal več kot 480 kilometrov daleč. Na tej razdalji pa se bo lahko preverilo najvišjo hitrost modela, ki znaša 320 kilometrov na uro. Trenutno še ni načrtov, da bo kitajski avtomobil prispel v Evropo. Se bo pa prodajal v ZDA, kjer bo njegova cena znašala nekaj več kot sto tisoč dolarjev.

Faraday Future FF91 je nekoliko presenetljiv, a navdušujoč primerek
Faraday Future FF91 je nekoliko presenetljiv, a navdušujoč primerek

Pininfarina Battista

Battista si pogonski sklop deli s hrvaškim Rimcem, kar pomeni le eno. 1877 konjskih moči je neverjetnih in čeprav uradne številke vozila še niso znane, jih nekaj že poznamo. Dve sekundi ali manj bo potreboval, da doseže hitrost stotih kilometrov na uro. S hrvaško zverino si vseeno deli manj kot petdeset odstotkov lasnosti, vseeno pa italijanski Pininfarina zaseda najvišja mesta na lestvici najhitrejših avtomobilov na svetu. Njegova najvišja hitrost naj bi po nekaterih napovedih znašala 350 kilometrov na uro. Cena znaša 2,35 milijona evrov.

Pininfarina Battista je italijanska zver, ki konkurira najmočnejšim
Pininfarina Battista je italijanska zver, ki konkurira najmočnejšim

Tesla Model S Plaid

Ponovno je tu Tesla, ki s svojim modelom S posega zelo visoko. Tisoč konjskih moči bo poskrbelo za  dvosekundni pospešek do sto kilometrov na uro. Minimalistično vozilo lahko doseže tudi do 320 kilometrov na uro, njegova cena pa znaša »le« 110 tisoč evrov. To ga uvršča med najcenejše primerke na lestvici najhitrejših avtomobilov na svetu.

Tesla Model S Plaid je najcenejši primerek seznama
Tesla Model S Plaid je najcenejši primerek seznama

Tesla Roadster

Roadster zaključuje fantastično vlogo Tesle na tem seznamu. Štirisedežni model priljubljenega podjetja poskrbi za nekaj več kot tisoč konjskih moči. Napaja ga 200 kWh baterija povezana s tremi električnimi motorji. Ti poskrbijo, da Roadster do 100 km/h pospeši v 1,9 sekunde. Njegova najvišja hitrost znaša 400 kilometrov na uro, a še bolj nor je podatek o zmogljivosti baterije. Po napovedih Tesle naj bi Roadster z enim polnjenjem dosegel tisoč kilometrov dosega. Cena se bo gibala nekje okoli 200 tisočakov.

Tesla Roadster je navišje uvrščena Tesla na tem seznamu
Tesla Roadster je navišje uvrščena Tesla na tem seznamu

Aspark Owl

Japonsko superšportno vozilo želi postati najhitrejše vozilo na svetu in ne le najhitrejši električni avtomobil na svetu. Od 0 do 100 kilometrov pospeši v 1,7 sekunde, proizvajalec pa obljublja še več. Če bo to obljubo izpolnil ne vemo, vemo pa druge specifikacije Asparka. Najvišja hitrost znaša 400 kilometrov na uro, do tam pa mu pomaga 1985 konjskih moči. Vsak primerek Owla bo stal 3 milijone evrov, narejenih pa je oziroma bo petdeset primerkov. Gre za najhitrejši električni avtomobil v tem trenutku.

Aspark Owl je avto z najhitrejšim pospeškom na tem svetu
Aspark Owl je avto z najhitrejšim pospeškom na tem svetu

Rimac Nevera

Hrvaški fenomen Rimac je izjemen v vseh svojih pogledih. 1914 konjskih moči v vozilu iz ogljikovih vlaken, ki se bo prodajal za več kot dva milijona evrov. Do sto kilometrov na uro pospeši v 1,85 sekunde, kar ga postavlja na drugo mesto najhitrejših električnih avtomobilov na svetu, ko je govora o pospešku. 412 kilometrov na uro pa je hitrost, ki ga postavi na prvo mesto najhitrejših električnih avtomobilov na svetu. Vse o Rimac Neveri lahko preberete v našem prispevku Hrvaški Rimac Nevera je prava pošast.

Rimac Nevera: Dare to Feel the Next Generation of Performance

Prejšnji članekPodjetje Ekom predstavlja hišno mehčalno-filtrirno napravo
Naslednji članekToplotne črpalke za vsak dom in okus
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.