Renault napovedal neustavljivo retro obliko prihajajočih električnih avtomobilov

Renault 4, kot so ga vozili mnogi Slovenci
Renault 4, kot so ga vozili mnogi Slovenci Foto: on renault

Minili so časi, ko sta bila petka in katrca prepoznana že iz aviona, če se tako izrazimo. Pa so ti časi prav zares minili? Po tem, ko se je francoski Renault v zadnjih letih nekoliko oddaljil od svojega klasičnega sloga, in pri napovedi električnih avtomobilov napovedal nekaj novega, se zdi, da se bo kmalu obrnil nazaj k retro videzu svojih legendarnih modelov.

Vodja oblikovanja pri skupini Renault Laurens van den Acker je namreč povedal, da se zdi ponovno odkrivanje klasičnega dizajna neustavljivo za izvršnega direktorja Luco de Mea, ki je pred leti pri Fiatu od mrtvih obudil Fiata 500. Prav on je tisti, ki je ob prihodu v Renault prižgal zeleno luč za oblikovanje in proizvodnjo električnih modelov Renault 4 in Renault 5.

Renaultov glavni mož si želi več razkošja pri električnih modelih

»Mislim, da obstaja neizrečeno pričakovanje, da bi morala biti električna vozila videti nekoliko anonimna, tekoče oblike in zelo hladna. Upam, da bo v prihodnosti v električnih vozilih več razkošja, za kar se trudimo po najboljših močeh. Renault 5 in Renault 4 bosta seveda električna modela, vendar bosta še vedno legendarni ikoni,« je povedal van der Acker. »Istočasno pa sta Mégane in prihajajoči Scenic »samo« zelo moderna avtomobila,« je še dodal.

Prihajata električna Renault 5 in Renault 4

Renault 5 je bil predstavljen kot koncept v začetku leta 2021 kot maskota za de Meovo obsežno strategijo preoblikovanja Renaulution, serijski avtomobil pa je zdaj že v pozni fazi testiranja pred izidom, ki bo naslednje leto. »Nekoga, kot je Luca, pri tej ideji oživitvi legendarnih ikon, ni bilo moč ustaviti,« se je pošalil.

Renault 4 pa je bil po drugi strani v konceptni obliki prikazan na lanskem avtomobilskem salonu v Parizu in bo v prodajne salone – brez nenavadnih terenskih dodatkov – prišel leta 2025.

Oba temeljita na novi arhitekturi podjetja CMF-BEV za majhne električne avtomobile.

»Poglejte, najeli so me, da oblikujem prihodnost, ne da oblikujem preteklost,« je povedal van der Ecker, ko se je spominjal omemb, da naj Renault že končno oživi svoje legendarne modele preteklosti. »Toda ironično, mislim, da bi bilo v tem času, ko je na svetu toliko negotovosti, kjer levo, desno in na sredini visi veliko temnih oblakov, dobro narediti nekaj avtomobilov, ki bi resnično govorili o dobrih časih in vzbudili vsa ta pozitivna čustva, ki jih imajo ljudje.«

Bodo električni avtomobili dobili retro videz legend?

»Veliko ljudi, ki sem jih srečal, so rekli ‘Oh, to je bil moj prvi avto, Renault 5’ ali ‘Voziti sem se naučil v tetinem Renaultu 4‘«, je z nasmehom povedal v pogovoru za AutoCar. »Mislim, da je te lepe spomine vredno obujati. o je karta, na katero lahko igramo in je ne more igrati nihče drug. Zakaj torej ne? Zakaj ne bi dali ljudem, kar hočejo?« je pojasnil in napovedal vrnitev sloga in modelov.

Kot glavni razlog, zakaj še nismo videli obujenega modela 4 in 5, je ta da vozila z motorjem z notranjim izgorevanjem ne bi bilo mogoče zapakirati zvesto originalu. Tako je povedal glavni mož francoske znamke in se z upanjem zazrl v prihodnost, ko bosta električna katrca in petka zapeljali na evropske ceste. »V tem smislu je prehod na električna vozila zelo razburljiv,« je zaključil.

VIRAutoCar
Prejšnji članekPo poplavah izredna socialna pomoč do 8000 evrov: kdaj in kdo je do nje upravičen?
Naslednji članekPeugeot Inception: Fascinanten in izjemen koncept, ki bo spremenil avto industrijo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.