Nova električna katrca, Renault 4, je tukaj!

Renault 4 je končno dočakal svojo premiero
Renault 4 je končno dočakal svojo premiero Photo by on renault

Prenovljeni Renault 4 oziroma po domače katrca že več mesecev dviguje obrvi. Navdušenje in zaskrbljenost glede predelave legendarnega vozila francoskega proizvajalca so vseskozi prisotni. Zdaj pa je francosko podjetje na pariškem moto-šovu predstavilo ekstravaganten koncept Renaulta 4, ki je mešanica retro zgodovine in moderne tehnologije.

Novi Renault 4, katrca, je doživel svojo premiero

Želja Renaulta je, da Renault 4 postane najbolj prodajan električni avtomobil znamke, ko bo leta 2025 tudi izšel. Izdelovali ga bodo skupaj z modelom Renault 5 na severu Francije v ElectriCity, postavljen pa bo na CMF-BEV platformi.

Na pariškem moto-šovu je bil premierno pokazan kot predelano vozilo za 4L reli, ki vsakoletno poteka v puščavi sredi Maroka. Originalna štirica oziroma katrca je v zgodovinskih arhivih večkrat omenjena kot prvi masovno proizvajan hatchback. Šlo je za zelo pomemben model, saj so ga v treh desetletjih prodali v približno osem milijonov primerkih. Ciljanje na nostalgijo je Renault začel z modeloma 4 in 5.

»Bil je avto, ki si ga lahko vozil po podeželju, izven cest in v mestih,« je povedal dizajner Sandeep Bhambra. »Ta vsestranskost je bila glavna ideja te prenove. Želeli smo ustvariti 4-ico, ki je najbolj vsestransko vozilo v naši ponudbi,« je še dodal. Poudarili so, da je model, prikazan na pariškem šovu, skoraj tak, kot bo dejanski model. Fokus bo na uporabnosti in praktičnosti.

Renault 4 je bil prikazan na pariškem avto-moto šovu
Renault 4 je bil prikazan na pariškem avto-moto šovu Photo by on renault

Renault ima s prenovljeno in električno katrco velike načrte

Renault 4 bo v dolžino meril 4060 mm, kar pomeni, da je nekoliko večji od Cliota in manjši od Capturja. Še vedno ni znanih vseh podrobnosti, v tančico skrivnosti pa so zavili tudi notranjost vozila. »V tem rabimo več prostora, več praktičnosti. Tukaj se bo Renault 4 ločeval od ostalih v ponudbi,« so povedali pri Renaultu, kjer stavijo predvsem na prostorskost.

Svojo moč bo našel v 42 kWh nikel-kobalt-manganski bateriji, ki bo omogočala približno 400 kilometrov dosega. Od 0 do 100 kilometrov bo pospešil v približno 9-ih sekundah, najvišja moč pa bo znašala približn 135 konjskih moči.

Električna katrca oziroma Renualt 4 je tukaj
Električna katrca oziroma Renualt 4 je tukaj Photo by on renault
Prejšnji članekDan odprtih vrat na Zavodu za gradbeništvo Slovenije
Naslednji članekToplo zavetje doma z IR grelnim sistemom EKOSEN

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.