Po poplavah izredna socialna pomoč do 8000 evrov: kdaj in kdo je do nje upravičen?

Kup denarja.
Foto: martaposemuckel iz Pixabay

Veljavna socialna zakonodaja v primeru naravnih nesreč, kot so bile tudi nedavne poplave, omogoča pomoč v obliki izredne denarne socialne pomoči. Vlogo je trenutno mogoče vložiti na katerem koli centru za socialno delo in po elektronski poti brez varnega elektronskega podpisa, po 6. septembru pa na krajevno pristojnem centru.

Kaj je treba vedeti?

Izredno denarno socialno pomoč je mogoče v enem koledarskem letu dobiti do višine petkratnika cenzusa za denarno socialno pomoč. Za samsko osebo to pomeni do 2326,70 evra, za štiričlansko družino, kjer sta oba starša zaposlena, pa do 8190 evrov, navaja ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Ker je izredna denarna socialna pomoč mesečno omejena do cenzusa za denarno socialno pomoč samske osebe, ki znaša 465,34 evra, ali družine, pri čemer za štiričlansko družino z zaposlenima staršema znaša 1638 evrov, se v primeru dodelitve v višini petkratnika cenzusa izplača za obdobje petih mesecev (in ne v enkratnem znesku).

Če je posameznik oziroma družina letos že prejela kakršno koli izredno denarno socialno pomoč razen pogrebnine in posmrtnine, je lahko zaradi naravne nesreče upravičena do sorazmernega dela petkratnika cenzusa za denarno socialno pomoč.

Čemu je namenjena izredna denarna socialna pomoč?

Izredna denarna socialna pomoč je namenjena kritju izrednih stroškov, ki so vezani na preživljanje in jih z lastnim dohodkom ali lastnim dohodkom družine ni mogoče pokriti. Če oseba ali družina iz razlogov, na katere ni imela vpliva, postane gmotno ogrožena, lahko vloži vlogo za pridobitev izredne denarne socialne pomoči. Vlagatelj mora v vlogi natančno navesti, za kakšen namen potrebuje pomoč, in opredeliti znesek, ki ga potrebuje. Upravičenec mora pomoč porabiti za namen, za katerega mu je bila dodeljena.

Urednik portala MojPrihranek

VIRgov.si
Prejšnji članekZakaj je nosilec za monitor odlična izbira za zdravje, produktivnost in udobje?
Naslednji članekRenault napovedal neustavljivo retro obliko prihajajočih električnih avtomobilov

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.