Vaš poliesterski pulover uničuje okolje

Potrošnja ima številne negativne učinke na okolje, pri čemer so na samem vrhu naša oblačila. Ne gre samo za to, da kupujemo oblačila, narejena iz umetnih materialov, pač pa kupujemo preveč in ta oblačila nato hitro zavržemo. Vsa oblačila oddajajo mikrodelce, ne glede na to, iz česa so narejena. Problem pase pojavi pri pranju sintetičnih oblačil.

Mikrodelce najdemo povsod

Plastični mikrodelci so namreč odgovorni za ogromno onesnaževanja. Predvsem v oceanih se jih lahko najde v grozljivo visokih številkah. Majhne ribe in planktoni te delce nato zaužijejo, kar povzroči težave v celotnem morskem ekosistemu.

Onesnaževanje z mikrodelci je značilno predvsem za razvite države. Oblačila pri pranju spustijo ogromno teh delcev, ki se nato znajdejo v rekah in oceanih. Raziskava iz leta 2017 je celo odkrila, da je kar 83 % vzorcev svetovne pitne vode vsebovalo mikrodelce. Se rešitev skriva v tem, da prenehamo kupovati sintetična oblačila?

Moški odlaga strupene kemikalije v morje

Res potrebujemo toliko oblačil?

Zagotovo je eden izmed načinov, kako lahko prispevamo k reševanju okolja. Na ta način se bo namreč delež mikroplastike v oceanih zmanjšal. Če bi se zmanjšalo povpraševanje, bi se zmanjšala tudi ponudba in produkcija. Kako lahko pomagamo? Ne gre se samo za to, da kupimo novo garderobo, ki je sestavljena zgolj iz trajnostnih oblačil. Najbolj trajnostna izbira je, da nosimo oblačila, ki jih že imamo.

Velika težava namreč leži v naši nenasitni želji po novem. Stalno kupovanje novih oblačil je praksa, ki našemu okolju močno škodi. Proizvodnja sintetičnih, cenenih oblačil se je v zadnjih dveh desetletjih znatno povečala. Posledično je tekstilna industrija druga največja onesnaževalka okolja, na prvem mestu se nahaja naftna industrija. Vsako leto naj bi zavrgli za kar 400 bilijonov dolarjev vrednih oblačil.

Pamet v roke

Modna industrija bi morala poskrbeti za bolj trajnostno proizvodnjo, veliko pa lahko naredimo tudi posamezniki. Najboljša izbira je, da nosimo tisto, kar že imamo v omari, kupujemo second hand oblačila ter peremo manj in na nižji temperaturi. Strgana oblačila moramo oddati v posebne zabojnike, nikakor ne spadajo med mešane odpadke.

Obešalniki s srajcami

Naslednjič, ko se boste torej odpravili po nakupih, se vprašajte, če ta kos oblačila resnično potrebujete. Pomislite na onesnažene reke in ribe, polne plastike, da ne omenjamo strašljivih pogojev, v katerih delajo tekstilni delavci (med njimi so tudi otroci). Raje ponosite tisto majico, ki jo že imate doma, kot pa da vsako leto kupujete novo.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekKako pravilno prezračiti pozimi?
Naslednji članekNov zakon pravi, da bodo morale imeti vse nove stavbe takšne števce

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.