Kako pravilno prezračiti pozimi?

Še nikoli v zgodovini nismo toliko časa preživeli v zaprtih prostorih. Vendar ravno slednji lahko skrivajo marsikatero past za naše dobro počutje. Ena ključnih rešitev je redno prezračevanje zaprtih prostorov, na kar v teh hladnejših dneh in pozimi, ki šele prihaja, pogosto pozabimo.

Kaj se zgodi, če ne zračimo

Če zaprtih prostorov ne zračimo redno, ima lahko to precejšnje posledice na naše počutje, celo zdravje in pa sam prostor. Še posebej pomembno je to takrat, ko smo pod stresom, moramo biti pozorni in držati koncentracijo – ko delamo ali se šolamo od doma. Če zaprtih prostorov ne zračimo, se lahko pojavi:

  • utrujenost,
  • slabša koncentracija,
  • glavobol,
  • problemi s spanjem,
  • alergije,
  • nastajanja vlage in plesni,
  • nabiranje kondenzata.

Kdaj prezračiti zaprti prostor?

Več kot je ljudi v prostoru, še posebej, če je ta majhen, bolj pogosto je potrebno prezračiti. Pogostost zračenja je odvisna tudi od tega, koliko se zadržujemo doma ter katere prostore uporabljamo. Spalnico je smiselno prezračiti zjutraj, kuhinjo po kuhanju, kopalnico po tuširanju in podobno. Prav tako upoštevajte, da med prhanjem zaprete vrata kopalnice, med kuhanjem vrata kuhinje, s čimer preprečimo širjenje vlage. Pri kuhanju naj bo vedno vključena kuhinjska napa ali odprto (na nagib) najbližje okno.

Pozimi je najbolj priporočljivo, da zračimo večkrat na dan, približno na tri ure. Čeprav se zdi to precej pogosto, imamo okna dejansko na stežaj lahko odprta le nekaj minut. Prostor se tako prezrači, a se obenem ne podhladi preveč. Svež zrak se hitreje segreje, zato zračenje ne bo preveč vplivalo na višino računa za ogrevanje.

Kako pogosto prezračiti zaprti prostor

Priporočljivo je, da zračimo 2–5 na dan, okna odpremo na stežaj, do 5 minut (ne dlje, da ne trpimo toplotnih izgub). Ne zračimo z nagibom oken, saj takrat hkrati hladimo konstrukcijo stavbe in pospešujemo kondenzacijo vlage na stenah. Še najbolje je, da v stanovanju ali etaži hiše naredimo prepih.

Z naravnim načinom prezračevanja lahko naredite veliko, vendar je lahko to tudi precej obvezujoče, sploh če imate veliko dela in težko sledite zapisanim časovnim intervalom. V tem primeru je najbolj priporočljivo, da posežete po prezračevalnih napravah.

Med prhanjem zapremo vrata kopalnice, med kuhanjem pa vrata kuhinje, s čimer preprečimo širjenje vlage. Pri kuhanju naj bo vedno vključena kuhinjska napa ali odprto (na nagib) najbližje okno.

Prejšnji članekAli lahko uporabljam med, tudi po tem, ko kristalizira?
Naslednji članekVaš poliesterski pulover uničuje okolje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.