Nov zakon pravi, da bodo morale imeti vse nove stavbe takšne števce

Državni zbor je 21. 10. 2020 s 77 glasovi za in nobenim proti sprejel nov Zakon o učinkoviti rabi energije (ZURE). Zakon pokriva področje energetske učinkovitosti in učinkovite rabe energije, ki je bilo prej del energetskega zakona, prilagaja pa se tudi novim določilom evropske zakonodaje.

Z ločenim zakonom bo za področje učinkovite rabe energije mogoče doseči lažje izvajanje regulatornih in strokovnih nalog javne uprave ter hitrejši prenos in vsakokratno uskladitev nacionalne zakonodaje z evropsko.

Nov zakon vsebinsko ureja učinkovito rabo energije in v tem okviru splošne ukrepe za spodbujanje energetske učinkovitosti, ukrepe za povečanje učinkovite rabe energije, zahteve energetske učinkovitosti za proizvode ter zagotavljanje energetske učinkovitosti stavb. Zakon določa tudi pristojnosti organov, ki opravljajo naloge po zakonu ter izvajanje politike države na področju energetske učinkovitosti.

Na ravni EU je treba energetsko učinkovitost do leta 2030 povečati za 32,5 %, Slovenija pa si je zadala cilj povečanja za vsaj 35 % glede na osnovni scenarij iz leta 2007.

Zakon med drugim določa splošne obveznosti na področju merjenja porabe energije in obračunavanja stroškov za porabljeno energijo. Dopolnjujejo se obveznosti iz direktive o energetski učinkovitosti glede delitve stroškov v večstanovanjskih stavbah. Vse nove stavbe, ki imajo centralni vir ogrevanja ali hlajenja ali se oskrbujejo iz sistemov daljinskega ogrevanja ali daljinskega hlajenja, bodo morale biti opremljene z individualnimi števci posebej za merjenje porabe toplote za ogrevanje, hlajenje in pripravo sanitarne tople vode. Omenjeni števci bodo morali imeti možnost daljinskega odčitavanja.

Po zakonu se zaradi lažjega prehoda na uporabo električnih vozil zahteva namestitev posebnih polnilnih mest za električna vozila na parkirnih mestih in počivališčih.

Eno od določil je prav tako, da je pri prihrankih energije pri končnih odjemalcih na novo postavljena meja 100 MWh za dobavitelje trdnih goriv.

VIRMZI
Prejšnji članekVaš poliesterski pulover uničuje okolje
Naslednji članekGradnja ali prenova hiše z Ytong materialom

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.