Pozimi toplo, poleti prijetno hladno. Bi živeli v takšni hiši?

Vas zanima, kako različne gradbene konstrukcije in materiali vplivajo na notranje temperature v zimskem in poletnem času? Kakšen učinek ima na temperature toplotna izolacija? Strokovnjaki v  raziskovalnem centru Viva park že več kot tri leta raziskujejo gibanja temperatur v vseh vzorčnih hišah in iščejo odgovore na ta in mnoga druga vprašanja. In kaj pravijo zbrani in analizirani rezultati?

Ohranite hišo toplo pozimi

Kakšna je notranja temperatura hiš v hladnih zimskih dneh? In kakšen vpliv ima vrsta gradnje in izolacija na temperaturo?

Da bi odgovorili na ta vprašanja, so raziskovalci simulirali 48-urno odpoved ogrevanja v vseh vzorčnih hišah pri zunanjih temperaturah od 0 do -12 °C. Razlike v akumulacijski zmogljivosti posameznih zidnih struktur so bile precejšnje. Po dveh dneh izklopa ogrevanja je neizolirana opečnata hiša (simulacija starejše stavbe, opeka 25 cm) dosegla sobno temperaturo le 4 °C in temperaturo na površini notranje stene 1 °C. Izolirane opečne in betonske hiše so ohranile temperaturo notranjega zraka in stene med 14 in 17 °C.

Prijetne temperature tudi poleti

Kaj se dogaja z notranjo temperaturo poleti?

Testiranje je bilo izvedeno pri zunanji temperaturi 36 °C. Notranja temperatura zraka v izoliranih opečnih in betonskih hišah je bila med 24 in 27 °C. V neizolirani hiši se je temperatura dvignila na 30 °C.

Če vas zanima, kaj so pokazale raziskave in spremljanje podatkov v hišah v prehodnih obdobjih (pomlad, jesen) vas vabimo, da preberete celoten članek.

V Baumitu iščemo celosten pristop k zdravi gradnji. Naši trije stebri zdravega bivanja aktivno skrbijo za dobro bivalno klimo in zagotavljajo, da v vašem domu dihate dober zrak. Več o zdravem bivanju si lahko preberete na baumit.si.

info@baumit.si | +386 1 236 37 55 | Spletna stran

Želimo, da bi vsi ljudje bivali v zdravem, energijsko varčnem in lepem domu.

Prejšnji članekNova toplotna črpalka Samsung EHS
Naslednji članekAlternativa kaminu z dimnikom? Kamin na bioetanol!
logo Baumit
info@baumit.si | +386 1 236 37 55 | Spletna stran

Želimo, da bi vsi ljudje bivali v zdravem, energijsko varčnem in lepem domu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.