Alternativa kaminu z dimnikom? Kamin na bioetanol!

V marsikaterem sodobnem stanovanju ni možnosti vgradnje novega dimnika ali pa je njegova postavitev pogosto zakomplicirana in draga. Rešitev tega oziroma zelo dobra alternativa klasičnemu kaminu z dimnikom, je kamin, ki deluje na gorivo bioetanol. Njegova poglavitna odlika je v tem, da ne potrebuje dimnika. Pri gorenju bioetanola v kaminu namreč pride do njegovega popolnega izgorevanja.

Bioetanol (ekanol) je večkratno prečiščeno gorivo iz etilnega alkohola, namenjeno za ogrevanje kamina, specializiranega za to gorivo. Takšno gorivo je prilagojeno za uporabo v zaprtem prostoru. Ker to gorivo popolnoma izgori, se pri tem ne izloča nikakršen dim, morebitne druge škodljive snovi ali neprijeten vonj. Ob gorenju se izločata le ogljikov dioksid in para, vendar v minimalnem deležu. Pri gorenju v enem kaminu se slednja dva izločata približno toliko kot pri izdihanem zraku ene osebe, kar je seveda zanemarljivo. Poraba bioetanola je približno 1 liter za 2,5 ure gorenja v kaminu, kar pa je odvisno zlasti od regulacije odpiralca gorilnika.

Kamini moderne oblike
Kamini moderne oblike

Čeprav bioetanol z gorenjem ne povzroča dima, prihaja s tem do povsem pravega ognja v kaminu. Posledično s tem plameni proizvajajo tudi določeno toploto. Kamin na bioetanol seveda ni mišljen kot primaren vir ogrevanja, kljub temu pa oddaja od 2 do 4 kW toplote. Moč ogrevanja je sicer odvisna od modela kamina oziroma velikosti gorilnika. S tem je takšen kamin namenjen zlasti dogrevanju bivalnih prostorov ter tudi ogrevanju v prehodnih obdobjih. Ni pa namenjen za priključitev na centralni sistem ogrevanja. Ob tem se lahko omeni, da kurišče kamina nima izgube toplote, zato se vsa proizvedena toplota prenaša v prostor. Odlika takšnega kamina je tudi v tem, da pri izgorevanju ne nastaja pepel, kljub temu pa lahko uživamo ob pristnem ognju. Torej z uporabo kamina na bioetanol ni skoraj nobenega vzdrževanja, saj ni potrebno čiščenje pepela, niti nalaganja drv.

Med bogato ponudbo tovrstnih kaminov lahko izbiramo med modernim dizajnom ali
klasičnim videzom. V ponudbi so različne oblike kaminov v talni, stenski ali kotni izvedbi – lahko so prostostoječi ali vgradni. Za prostostoječi kamin ni potrebne nikakršne vgradnje, stenski kamin preprosto namestimo na nosilec, vgradni kamin pa potrebuje nekoliko več montaže.

Več informacij o kaminih na bioetanol lahko pridobite pri podjetju Euris d.o.o. na tel. 041 353051 oz. na njihovi spletni strani.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.