Spodnje perilo ves čas perete narobe, hkrati ne veste, kje vse lahko končajo iztrebki …

Spodnje perilo gre v pralni stroj.
Foto: ssuaphoto iz iStock

Zagotovo bi od presenečenja odprli usta, če bi vam kdo povedal, da dva dni zapored nosi naprimer iste spodnjice. A strokovnjaki trdijo, da ni nič bolje niti, če spodnjice perete pri 40 stopinjah, poroča Huffington Post. Zdravnica Lisa Ackerley je namreč pojasnila, da lahko bakterije preživijo pri temperaturah do 60 stopinj Celzija, zato odsvetuje pranje spodnjega perila na nižjem programu od tega. Še huje, če spodnjice peremo na 40 stopinj v kombinaciji z drugimi oblačili, obstaja velika možnost, da se iztrebki prenesejo na druga oblačila, kar je lahko zelo nevarno, če imamo kakšno kožno bolezen ali imamo odprto rano. na našem telesu.

Pralni stroj napolnjen z oblačili.
Foto: man_kukuku iz iStock

Včasih tudi to ni dovolj

»Nikoli ne dajajte skupaj spodnjic in kuhinjskih krp, ker lahko pride do fekalne kontaminacije, tega pa zagotovo ne želite v bližini kuhinje,« je za omenjeni britanski medij pojasnila dr. Ackerley. Dr. Jenna Macciochi z univerze v Sussexu pa trdi, da tudi 60 stopinj ni vedno dovolj, da bi uničile vse bakterije.

»Ne morete se zanašati na to, da bo 60 stopinj Celzija uničilo vse bakterije, še posebej, če stroj doseže to temperaturo le za kratek čas, saj večina pralnih strojev ne vzdržuje enake temperature ves čas pranja,« pojasnjuje.

Strokovnjaki opozarjajo, da morajo biti še posebej previdni vsi tisti, ki ne nosijo bombažnega spodnjega perila, ampak izbirajo sintetična vlakna – namesto spodnjic nosijo tangice. In ne pozabimo poudariti, da ročno pranje perila nikakor ni dobra ideja, saj ga nikoli ne moremo oprati tako dobro, kot bo oprano v pralnem stroju.

Voda v pralnem stroju.
Foto: ozanuysal iz iStock

Kako pogosto je treba prati?

Za konec naj omenimo, da je splošno priporočilo pranje spodnjega perila in nogavic vsak dan, nedrčkov po dveh ali treh nošenjih, posteljnine vsak teden, odej in vzglavnikov pa vsaj dvakrat letno.

Preberite več: Veste, čemu služi tretji predalček dozirne posodice pralnega stroja?

Urednik portala MojPrihranek

VIRHUFFPOST
Prejšnji članekKonec National Geographica kot ga poznamo
Naslednji članekNa Bledu bodo o vodi razpravljali v okviru mednarodnega strokovnega foruma, obiskovalcem pa bo na promenadi ob jezeru namenjen interaktivni vodni festival
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.