Kako zaščititi les za zimo?

les
Photo by francescomoufotografo on iStock

Jeseni je tu, temperature padajo, vlage pa je v zraku vse več. V tem času je pomembno razmišljati o zaščiti lesa in lesenih predmetov za zimo. In kako to storimo? Načinov je več, vse od preprostih do nekoliko bolj zahtevnih. Kako torej zaščititi les pred zimo?

Najbolj enostaven način je pospravljanje

Daleč najlažji način zaščite lesa pozimi je pospravljanje. Elemente in predmete, ki jih lahko prestavljate, preprosto pospravite na suho in toplo območje. Stoli, mize, klopi in podobno naj bodo pospravljeni vsaj pod streho, če že ne prav v prostoru. Tako bodo zaščiteni pred mrazom, padavinami in tudi soncem. Še lažji način, ki pa ga ne bi priporočali, je pokrivanje teh predmetov z različnimi ponjavami. Četudi se zdi kot dobra ideja in rešitev, lahko pokrivanje s ponjavo hitro pokaže slabe lastnosti. Še vedno je najboljše, če se predmete pospravi v prostor, kot sta drvarnica ali garaža.

Handling a woody pine plank with a dark mordant with a paintbrush for deeply impregnating wood for painting purposes. Carpentry and painting works.
Photo by Svetlana Sarapultseva on iStock

Premaz in obnova premaza pred zimo

Glavna naloga pri zaščiti lesa za zimo je premazovanje oziroma obnova samega premaza. Pri slednjem je pomembno vedeti, kdaj je potrebno ponovno premazati. Prvi namig nam da sam proizvajalec premaza, ki bo na etiketi pojasnil frekvenco premazovanja lesa in obstojnost samega premaza. Drugi način pa je domači trik, ki ga lahko uporabi vsak. Na les kapnite kapljico vode in preverite, kaj se z njo zgodi. Če steče z lesa oziroma se vanj ne vpija, potem je impregnacijo še vedno zadostna. Če pa se kapljica vode prične vpijati v les, potem lahko nastopijo velike težave. Tak predmet mora nujno v suh prostor. Pozorni bodite tudi na razpoke, ki lahko še hitreje pripeljejo do težav.

Kaj pa je potrebno vedeti ob premazovanju lesa? Najbolj pomembno je seveda držanje navodil proizvajalca premaza, kjer bo razjasnjena večina stvari. Les mora biti suh, odprašen, pomemben pa je tudi čas sušenja.

Kaj pa zaščita drv?

Preko zime je pomembno skrbeti tudi za drva, ki so namenjana ogrevanju. Na to se lahko pripravimo že s pravilnim zlaganjem drv, saj to pomeni, da se bodo le ta hitreje sušila, obenem pa ne bo prišlo do pojava plesni in drugih težav. O tem si lahko preberete več v prispevku Kako zlagati drva?.

Wooden pellets and thermostatic head.
Photo by jirkaejc on iStock
Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekOprema pisarne od A do Ž
Naslednji članekKatera vrsta tlakovcev je najboljša za vas?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.