Kako zlagati drva?

Resda je kurilna sezona še daleč, a v kolikor kurite na drva, je zdaj čas, da jih primerno pospravite in zagotovite, da bodo konec jeseni nared za uporabo.

Ko kupujete drva, se ne osredotočajte le na ceno. Preverite, kdaj je potekala sečnja, na kakšno dolžino so nasekana, da ne bodo polena predolga za uporabo v vaši peči. Preverite tudi, ali so vam dostavili les tiste vrste, ki ste jo naročili.

>> Preberite več: Zaradi neustreznih drv vas lahko oglobijo

V vsakem primeru se prepričajte, ali vam bodo drva dostavili na paletah ali naložena na traktorsko prikolico. Vse je odvisno od tega, kako in kam jih boste pospravili. Če nimate posebnega prostora, kamor nameravate zložiti drva, so drva, zložena na paletah, boljša izbira.

Zlaganje

Polena naj v dolžino merijo 25 do 30 cm.

Zlagajte jih na trdno podlago, ki naj bo od tal dvignjena 20-30 cm. To bo zagotovilo, da drva ne bodo vsrkavala vlage iz tal. Podlaga so lahko deske, ki jih položimo na opeke, ali palete.

Ko zlagate polena, jih zlagajte drugega na drugega. Vredno je vložiti nekaj truda v zlaganje, da se vam kasneje kup ne bi nagibal in podiral. Lahko jih sproti z dežico tudi ravnate, da kakšno poleno ne ‘zija’ iz vrste.

Od stene naj bodo polena umaknjena vsaj 5-10cm, da se med poleni in steno ne razvije plesen. V kolikor boste postavljali polena kup pred kup, naj bo med tema prav tako 5-10 cm razmika, da se bo les lepo sušil in ne bo začel gniti.

Ko polena zložite, jih zaščitite pred dežjem. Lahko nadnje postavite strešico, postavite plehnato ploščo, lahko jih prekrijete s ponjavo. Najbolje je, če polena zlagate ob steno, ki je orientirana proti soncu, najbolje da proti jugu. Ko si boste ob prvih hladnih dneh zaželeli prijetne toplote, bo les ravno pravšnji za uporabo. Ob kurjenju pa ne bo odvečnega dima in neprijetnega vonja.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekVse, kar rabite vedeti o IR panelih in infrardeči svetlobi
Naslednji članekGradbeni zakon: po 2 letih že vrsta sprememb

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.