sreda, 30 septembra, 2020
Doma Izpostavljeno Nasveti Kako zlagati drva?

Kako zlagati drva?

Resda je kurilna sezona še daleč, a v kolikor kurite na drva, je zdaj čas, da jih primerno pospravite in zagotovite, da bodo konec jeseni nared za uporabo.

Ko kupujete drva, se ne osredotočajte le na ceno. Preverite, kdaj je potekala sečnja, na kakšno dolžino so nasekana, da ne bodo polena predolga za uporabo v vaši peči. Preverite tudi, ali so vam dostavili les tiste vrste, ki ste jo naročili.

>> Preberite več: Zaradi neustreznih drv vas lahko oglobijo

V vsakem primeru se prepričajte, ali vam bodo drva dostavili na paletah ali naložena na traktorsko prikolico. Vse je odvisno od tega, kako in kam jih boste pospravili. Če nimate posebnega prostora, kamor nameravate zložiti drva, so drva, zložena na paletah, boljša izbira.

Zlaganje

Polena naj v dolžino merijo 25 do 30 cm.

Zlagajte jih na trdno podlago, ki naj bo od tal dvignjena 20-30 cm. To bo zagotovilo, da drva ne bodo vsrkavala vlage iz tal. Podlaga so lahko deske, ki jih položimo na opeke, ali palete.

Ko zlagate polena, jih zlagajte drugega na drugega. Vredno je vložiti nekaj truda v zlaganje, da se vam kasneje kup ne bi nagibal in podiral. Lahko jih sproti z dežico tudi ravnate, da kakšno poleno ne ‘zija’ iz vrste.

Od stene naj bodo polena umaknjena vsaj 5-10cm, da se med poleni in steno ne razvije plesen. V kolikor boste postavljali polena kup pred kup, naj bo med tema prav tako 5-10 cm razmika, da se bo les lepo sušil in ne bo začel gniti.

Ko polena zložite, jih zaščitite pred dežjem. Lahko nadnje postavite strešico, postavite plehnato ploščo, lahko jih prekrijete s ponjavo. Najbolje je, če polena zlagate ob steno, ki je orientirana proti soncu, najbolje da proti jugu. Ko si boste ob prvih hladnih dneh zaželeli prijetne toplote, bo les ravno pravšnji za uporabo. Ob kurjenju pa ne bo odvečnega dima in neprijetnega vonja.

Urednica portala MojPrihranek.si

S spleta

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

11,789FansLike
313FollowersFollow
247FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Kakšne so najpogostejše napake na lesu, na katere morate biti pozorni?

Da lahko hlodovino razvrstimo po kakovostnih razredih, moramo poznati tudi osnovne napake pri lesu. Poleg tega jih moramo poznati tudi pri krojenju lesa. Opisi...

Triki za urejeno pisalno mizo

Organizacija je lahko težka ali lahka naloga, odvisno glede česa. Veliko težja, kot se zdi, pa je organizacija oziroma urejenost pisalne mize. Če je...

Prostor za vse vrste srečanj

Družinska kopalnica je tisti prostor, kjer se dnevno srečujemo med hitenjem in skrbjo zase. Geberit na tem mestu ponuja nekaj namigov, kako kar najbolje...

Naročite vodič po prenovi doma

Tudi vi načrtujete prenovo doma, pa ne veste, kako bi se je lotili? Potem vam bo zelo prav prišel Ytong vodič po prenovi, ki...