Kako se znebiti os na neškodljiv način?

Kako se znebiti os?
Kako se znebiti os?

Odstranjevanje os se včasih zdi koteno najbolj pogostih in nevarnih opravil v toplejših mesecih. Čeprav je vse več razlogov za to, da se os ne odstranjuje in ubija, se mnogi tega še vedno ne držijo. Tu so lahko razlogi različni, glavni je vsekakor alergija na osji pik. In kako se lahko os znebimo na neškodljiv način, naj si bo to za nas ali okolico?

Naravni insketicidi in pesticidi za ose

Tudi v Sloveniji je na voljo veliko število naravnih pesticidov in insekticidov, ki imajo velik odstotek uspešnosti. Kar pa je še bolj pomembno ne škodijo okolici, ne uničujejo mesta, kjer smo špricali, in ne onesnažujejo zraka. V lokalni trgovini preverite ponudbo in povprašajte strokovnjake, ki vam bodo pri tem pomagali. Zna se zgoditi, da bodo imeli nekoliko močnejši vonj, a to ni nujno slaba stvar.

Kako odstraniti osje gnezdo?

Naloga je težka in zahtevna. Lahko pokličete strokovnjake, če so ose gnezdo ustvarile v vašem gospodinjstvu ali v bližini. Če je gnezdo moteče iz različnih dejavnikov, ga je potrebno odstraniti. Najboljša možnost je pomoč strokovnjakov, ki so v tem izkušeni. Če bi ga želeli odstraniti, bi veliko krpo zavezali okoli gnezda, ga odstranili in potopili v vodo. Kako bi to potekalo, preverite v spodnjem posnetku.

Destroy a Wasps Nest by Hand With a Plastic Bag - Quick and Easy

Namestite lažno gnezdo

Trik za odstranitev os je tudi namestitev lažnega gnezda nekoliko stran od hiše. Ta opcija bi lahko delovala, njen uspeh pa ni zagotovljen. Mnogi so uspeli tudi z namestitvijo rjave vrečke iz blaga, kamor so začele zahajati ose in se v hiši niso več pojavile.

Preprosta past za ose

Da bi privabili le ose, moramo uporabiti slano vabo, kar ne bo privabilo čebel. Slednje obožujejo sladke stvari, ose pač ne. Past za ose, ki jo je sila preprosto narediti je naslednja. V kartonasto škatlo zvrtajte luknje – skozi nje bodo prihajale ose. Na vrhu naredite luknjo v katero boste zataknili plastenko, ki bo kukala na svetlobo. Ose bodo prišle v škatlo zaradi vabe, velika večina pa jih bo svetlobo iskala na vrhu, kjer bodo ujete.

Odstranjevanje os s temi preprostimi triki, ki ne škodijo okolici
Odstranjevanje os s temi preprostimi triki, ki ne škodijo okolici

Ali je vredno ubijati ose?

Medtem, ko čebele puščamo pri miru in jim nudimo vso svobodo, se do os obnašamo drugače. Strah in celo prezir sta tisto, kar prevladuje pri našem odnosu do os. In čas je, da se to nekoliko spremeni. Obstaja več razlog zakaj os ne pobijamo oziroma odstranjujemo, ampak jih pustimo živeti. O razlogih za ohranitev os lahko preberete v našem prispevku Razlogi, da os NE ubijamo.

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekPozor! Ste že doplačali dohodnino? Le še nekaj dni do roka
Naslednji članekNelegalne gradnje v letu 2022: Kako gre inšpektorjem?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.