Nelegalne gradnje v letu 2022: Kako gre inšpektorjem?

Inšpektorji opravljajo akcijo preprečevanja nelegalnih gradenj v letu 2022
Inšpektorji opravljajo akcijo preprečevanja nelegalnih gradenj v letu 2022

Nedovoljene gradnje so v Sloveniji že pravi ilegalni šport. Tudi letos je bilo zato s strani Inšpektorata za okolje in prostor (IRSOP) opravljena Gradbena inšpekcija, ki je bila usmerjena v odkrivanje nedovoljenih gradenj. Prvenstveno je bila usmerjena v objekte v gradnji, sodelovalo pa je veliko število inšpektorjev. Kako je akcija uspela in kako uspeva?

Akcija iskanja nedovoljenih gradenj skozi številke

V akciji je sodelovalo 37 gradbenih inšpektorjev, ki so opravili 195 inšpekcijskih rednih pregledov in uvedli 128 upravnih inšpekcijskih postopkov in štiri prekrškovne postopke. Do 23. maja 2022 so odločili v 79 zadevah, ki so bile predmet nadzora v okviru akcije. Izdali so 43 inšpekcijskih odločb, s katerimi so kršiteljem odredili inšpekcijski ukrep. V 49 zadevah ugotovitveni postopek še poteka.

Gradbeni inšpektorji so v okviru akcije, do 23. maja odkritih 36 nedovoljenih objektov. Od tega

  • 28 nelegalnih objektov,
  • šest neskladnih objektov in
  • dva nevarna objekta, in sicer so z eno odločbo odredili odstranitev objekta, z drugo pa izvedbo nujnih vzdrževalni del na objektu.

Podroben pogled primerov o nelegalnih gradnjah

Sedem odločb se je nanašalo na odpravo nepravilnosti (označitev gradbišča s tablo, na kateri so navedeni vsi udeleženci pri graditvi objekta ter neograditev in nezavarovanje gradbišča pred začetkom del v skladu z načrtom organizacije ureditve gradbišča).

V petih primerih so gradbeni inšpektorji ugotovili lažje nepravilnosti, zato so zavezancem na zapisnik izrekli zgolj opozorilo in odredili rok za njihovo odpravo.

Gradbeni inšpektorji so uvedli tudi štiri prekrškovne postopke. Ugotovljena sta bila dva prekrška, ki sta se nanašala na gradnjo brez gradbenega dovoljenja. Izdani sta bili dve prekrškovni odločbi v skupni višini 6 tisoč evrov.

V 43 postopkih, kjer nepravilnosti niso bile ugotovljene oziroma so bile v času, ko je potekala akcija že odpravljene, so gradbeni inšpektorji postopke ustavili.

Inšpektorat za okolje in prostor je do 23. maja ugotovil že kar nekaj kršitev
Inšpektorat za okolje in prostor je do 23. maja ugotovil že kar nekaj kršitev

V vseh zadevah, ki so vključene v akcijo še niso bili pridobljeni vsi podatki, na osnovi katerih bi lahko ugotovili dejansko stanje. Vendar že po do sedaj pridobljenih rezultatih akcije lahko rečemo, da se stanje na terenu, v primerjavi prejšnjimi leti, ni izboljšalo.

»Gradbeni inšpektorji med objekti, preverjenimi v akcijah odkrijejo do 50% odstotkov nedovoljenih objektov. Prepričani smo, da bi bilo to število gradenj, ki se pričnejo izvajati brez predpisanega ustreznega gradbenega dovoljenja, brez rednih inšpekcijskih pregledov na terenu še višje,« so zapisali v izjavi za javnost.

 

VIRgov.si
Prejšnji članekKako se znebiti os na neškodljiv način?
Naslednji članekPridite na Smrekovec na ajdove žgance in kislo mleko

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.