Pozor! Ste že doplačali dohodnino? Le še nekaj dni do roka

Rok za doplačilo dohodnine za zavezance iz prvega svežnja informativnih izračunov
Rok za doplačilo dohodnine za zavezance iz prvega svežnja informativnih izračunov

Začetek junija prinaša pomemben datum za davčne zavezance, ki so prejeli informativne izračune z datumom odpreme 31. marec. Kot sporoča Finančna uprava Republike Slovenije ne smejo pozabiti na 2. junij, ko se izteče rok za doplačilo dohodnine. Rok doplačila dohodnine je sicer natisnjen na plačilnem nalogu, ki je sestavni del informativnega izračuna dohodnine.

Doplačilo dohodnine za zavezance iz prvega svežnja

Finančna uprava RS je z zadnjim marcem odposlala skoraj milijon informativnih izračunov dohodnine za leto 2021. Prejemniki so jih na dom prejeli v prvih dneh aprila, postavili pa so tudi štiri roke na katere bomo pozorni. To so rok za vložitev ugovora, rok za doplačilo, datum naslednjega svežnja in datum nakazila za tiste, ki so preplačilo dohodnino. O vračilu dohodnine za zavezance iz prvega svežnja smo pisali v prispevku Vračilo dohodnine 2022.

Doplačilo dohodnine do 2. junija

Tisti zavezanci, ki so vložili ugovor glede informativnega izračuna dohodnine (rok 3. maj) tega zneska ni potrebno poravnati, saj sam ugovor zadrži izvršitev. V kolikor bo ugovor neuspešen, bodo ti prejeli nov datum doplačila dohodnine.

Vsi ostali morajo doplačilo dohodnine opraviti do 2. junija, ko se izteče rok za doplačilo dohodnine za vse tiste davčne zavezance, ki so prejeli informativni izračun odposlan s koncem marca. FURS sporoča, da se lahko znesek poravna v več obrokih, za kar je potrebno oddati obrazec za plačilo v obrokih – odda naj se čim prej.

Spomnimo, da se z datumom 31. maj odpošlje tudi drugi sveženj informativnih izračunov o dohodninah.

Informativni izračun prvega svežnja dohodnine skozi številke

V prvem svežnju je informativne izračune dohodnine prejelo 989.325 zavezancev, od tega 189.844 (19 %) z doplačili, 336.817 (34 %) z vračili, 462.664 (47 %) pa brez vračila ali doplačila dohodnine. Povprečni znesek doplačila znaša 187 evrov, skupno kar 35.487.200,40 evrov. Povprečni znesek vračila pa 320 evrov, skupno pa kar 107.837.145,53 evrov.

Žiga Kastelic

SEO urednik

VIRgov.si
Prejšnji članekNadzorovanje družinskih obveznosti je lahko enostavno
Naslednji članekKako se znebiti os na neškodljiv način?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.