Razlogi, da os NE ubijamo, ampak jih pustimo živeti

Razlogi za to, da se os ne ubija so redki, a pomembni
Razlogi za to, da se os ne ubija so redki, a pomembni

Ose so strah in trepet vsakega gospodinjstva, že dolgo pa imajo status nasprotnice os in škodljivca v vrtu in okolici. In medtem, ko čebele puščamo pri miru in jim nudimo vso svobodo, se do os obnašamo drugače. Strah in celo prezir sta tisto, kar prevladuje pri našem odnosu do os. In čas je, da se to nekoliko spremeni. Obstaja več razlog zakaj os ne pobijamo oziroma odstranjujemo, ampak jih pustimo živeti. Zakaj so torej ose dobre sosede v naših vrtovih?

Ose skrbijo so naravni pesticid

Ose so resda ubijalke čebel, a se »ukvarjajo« tudi s pobijanjem drugih insektov, ki so veliko bolj škodljivi za nas – pajki, rilčkarji, gosenice, ličinke in drugo. V svetu insektov so z izjemo sršenov tista vrsta, ki skrbi za naravno kontrolo. Ose so lahko naravni pesticid, ki ga kmetje naravnost obožujejo. Vsekakor pa je potrebno pretehtati pluse in minuse. Ne smemo pa pozabiti, da so ose pomembne za biodiverziteto.

Ali ste vedeli? Na svetu naj bi bilo več kot 110 tisoč različnih vrst os, med katerimi jih je mnogo še nepoznanih. Natančnejši podatek v tem trenutku je 5 tisoč vrst os.

Ose so tako kot čebele tudi opraševalke, a to počnejo manj učinkovito
Ose so tako kot čebele tudi opraševalke, a to počnejo manj učinkovito

Ose oprašujejo, tako kot čebele, a manj učinkovito

Ose skrbijo za opraševanje. To je dejstvo, ki ga pozna le malo ljudi, a gre za resnično dejstvo. Čeprav so mnogo manj učinkovite kot čebele, naš svet potrebuje vsakršno pomoč pri opraševanju, ki jo lahko dobi. Seveda pa ima vse svoje pogoje, tudi ohranitev os okoli vašega domovanja. Poznano je dejstvo, da imajo ose zelo rade fige, kjer je potrebno biti pazljiv.

Odstranjevanje os na neškodljiv način

V kolikor je osje gnezdo blizu hiše, ga lahko odstranite na varen in neškodljiv način. Če je nekdo v vašem gospodinjstvu alergičen na osji pik, naj se ose redno odstranjujejo. Ponavljamo, to storimo neškodljivo. Vse o odstranjevanju os si lahko preberete v našem prispevku Kako se znebiti os na neškodljiv način?

Prejšnji članekVodič za barvanje doma na okolju prijazen, varčen in zdrav način
Naslednji članekPoskrbite za senco v vročih poletnih dneh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.