Kako se rešiti voluharja na vrtu

Pod ‘znebiti se voluharja’ verjetno vsakdo pomisli na to, kako se ga znebiti trajno, kako ga uničiti. Pred vami je nekaj (naravnih) načinov, kako ga le pregnati.

Medtem ko krti za seboj puščajo kupčke prsti, za voluharjem ostajajo luknje, Glodavec, ki v dolžino medi med 15 in 20 cm, rove najraje koplje po vlažni prsti. Obdeluje površino okoli 40 m2, rovi, ki so običajno okoli 50 cm pod površjem, so dolgi tudi po 50 metrov. Ker se prehranjuje s podzemnimi deli rastlin – koreninicami in čebulicami, je vrt zanj idealno življenjsko okolje. Vlažna prst in izobilje koreninic sta namreč vse, kar potrebuje.

Da bi vedeli, kdaj biti najbolj na preži za tem malim glodavcem, je dobro vedeti, kdaj je najbolj aktiven; voluhar je najbolj dejaven zgodaj zjutraj ali zvečer, pozimi, ko so temperature nižje, pa preko dneva.

Prepih in past

Voluharju prepih ne ustreza, zato ga na površje lahko zvabite tako, da mu odkrivate luknjo. Voluhar jo bo prišel zadelat. Lahko ga skušate ujeti v kletko, bolj okruten način pa je, da nastavite mehansko past. Vanjo položite košček jabolka in past ga bo pokončala. Pasti se dotikajte z rokavicami. Če bo zavohal vonj človeka, se bo pastem izognil.

Vonj in zvok

V rove lahko potisnete rastline, ki mu smrdijo – orehovi listi, narcise, ribez, česen, lahko kanete v rove tudi nekaj kapljic ribjega olja. V bližino zelenjavnih gredic nasadite cesarski tulipan narcise ali divji kristavec – ta je zanje sicer strupen in celo smrtno nevaren.

Preženete ga lahko tudi s hrupom. Na vrtu zakopljite prazne steklenice, in sicer tako, da je vrat obrnjen navzgor. Veter bo povzročil žvižganje, ki ga voluharji ne marajo.

Naravni sovražniki

Med naravne sovražnike sodijo velika podlasica in druge zveri iz rodu kun, ježi, dihurji. Privabite jih na vrt in voluhar bo postal njihov ‘posladek’. Tudi pes, mačka ali lisica so dobri plenilci voluharjev. Voluhar se sicer najde tudi na jedilniku sov in drugih ujed, recimo kanje in navadne postovke.

Bodite slab sosed

Ni najlepše, a z nekaj truda lahko voluharja preženete na sosedov vrt. Zasadite ob robu svoje parcele rastline, ki jih voluhar ne mara: česen, radič, ribez, tulipane in narcise. Koreninske sisteme rastlin na svojem vrtu primerno zaščitite in tako boste voluharju onemogočili, da bi glodal podzemne dele rastlin. Ko sadite drevesa, korenine vstavite v posebne mrežaste košarice, ki naj bodo tako velike, da bodo kukale izpod tal na površje. Če bo košarica v celoti pod prstjo, bo voluhar piskal pod tik pod površje. Čebulice okrasnih rastlin postavite v lončke, v katere ste navrtali luknjice, da lahko rastline vsrkavajo hranila in vlago iz prsti.

Še več odličnih nasvetov in zanimivosti najdete v nasvetih MojPrihranek.si.
Ne spreglejte še naših e-priročnikov Za varčen dom: ogrevanje in klimatizacija.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKlima pušča! Kaj zdaj?
Naslednji članekŽe pri junijski plači drugačen znesek za povrnitev stroškov prevoza na delo in z dela
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.