Klima pušča! Kaj zdaj?

Za puščanje klimatske naprave lahko obstaja več preprostih razlag. V nekaterih primerih boste težavo lahko rešili sami, v drugih pa boste potrebovali pomoč strokovnjaka.

Preden se lotite odpravljanja težave, je ključnega pomena, da preverite, ali izpušča voda ali plin (freon). V drugem primeru morate nujno kontaktirati uradnega serviserja. Če pušča voda, lahko težavo najprej poskusite odpraviti sami.

Odkrivanje mesta izpuščanja klime

1. Odkrivanje z barvili

Eden najučinkovitejših načinov za preverjanje puščanja hladilnega sredstva v vašem klimatskem sistemu je izvedba testa z barvilom, vendar morate za izvedbo tega uporabiti fluorescentno barvilo in detektorsko svetilko, kar lahko predstavlja strošek. Pri izvedbi postopka odkrivanja fluorescentno barvilo »spustite« v vaš klimatski sistem. Ko bo to vsaj nekaj minut krožilo, se bo barvilo prelilo skozi morebitna puščanja. Nato lahko z detekcijsko svetilko optično preberete in natančno določite, kje je barva uhajala.

2. Zaznavanje mehurčkov z milnico

Ta test je precej preprost za izvedbo, prav tako ne zahteva finančnih vložkov. Vse, kar morate storiti je, da nekaj mila pomešate s toplo vodo. Mešanico pustite počivati nekaj minut, nato pa jo spustite skozi hladilni sistem. Če vaš klimatski sistem res pušča, bodo vidni zračni mehurčki. Nato lahko ta območja označite. Ključno je, da tej mešanici zračnih mehurčkov ne dodate nobenih jedkih elementov, ki bi uničili notranjosti sistema. Prav tako morate mešanico ustvariti tako, da je dovolj gosta, v nasprotnem primeru bo težko ugotoviti, od kod točno prihajajo zračni mehurčki.

Zakaj klima sploh pušča?

Najpogostejši vzrok za puščanje vode iz klimatske naprave je zamašen odtok kondenzata. Ta je odgovoren za to, da iz vaše klimatske naprave izteče kondenz. Povezan je z odtočno posodo za kondenzat, kjer se voda kopiči pred izpustom skozi vod. Če je vod zamašen, pa se bo voda v tej posodi kopičila in prelila, kar bo povzročilo puščanje.

Za puščanje je morda kriva tudi odtočna posoda. Če je bila ta posoda perforirana ali kako drugače poškodovana, verjetno ne zadržuje vode pravilno.

Kako se lotiti odpravljanja težave izpuščanja klime?

Če med fazo preverjanja identificirate manjša izpuščanja klime, še posebej, če se ti pojavljajo na spojih, lahko mesto izpuščanja poskusite zatesniti s tesnilno maso za puščanje hladilnega sredstva.

Če je težava v odtočni cevi za kondenzat, lahko to zelo lahko enostavno najdete. Običajno je v obliki bele PVC cevi, ki izhaja na zunanjost stavbe. Če je ne vidite, si oglejte navodila za uporabo enote.

Za odmaševanje preprosto uporabite sesalnik za mokro sesanja in pustite, da odstrani zamašitev.

Če težave na tak način ne odpravite, zamenjajte filtre klimatske naprave. Občasno se filtri tako umažejo, da blokirajo pretok zraka do tuljave uparjalnika, kar posledično povzroči uhajanje vode.

Če kljub tem popravkom vaša klima še vedno pušča, boste potrebovali pomoč strokovnjaka.

VIRAmerican home, water & air
Prejšnji članekNajmočnejša rešitev za strmo streho
Naslednji članekKako se rešiti voluharja na vrtu
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.