Že pri junijski plači drugačen znesek za povrnitev stroškov prevoza na delo in z dela

V zvezi s spremembami, ki se obetajo na področju povračila stroškov za prevoz na delo in z dela s strani delodajalca, je Ministrstvo za javno upravo pripravilo pojasnilo, v katerem med drugim ponujajo tudi razjasnitev glede tega, ali lahko delodajalec delojemalcu povrne stroške za prevoz na delo in z dela v obliki višine cene mesečne vozovnice za javni potniški promet ali v obliki kilometrine.

Pri junijski plači sprememba

Aneksi h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev (Uradni list RS št. 88/21) prinašajo spremembo od dosedanjega načina povračila stroškov prevoza na delo in z dela, kjer so bili javni uslužbenci primarno upravičeni do povračila  stroškov prevoza na delo in z dela v obliki stroškov javnega prevoza. Aneksi namreč sedaj določajo, da so javni uslužbenci od 1. 6. 2021 dalje primarno upravičeni do stroškov prevoza na delo in z dela v obliki kilometrine. V zasebnem sektorju se morajo stroški prevoza v skladu z novimi pravili obračunati ob avgustovski plači.

Potrebno je predložiti potrdilo o nakupu vozovnice

Navedeno pomeni, da bo javni uslužbenec vselej prejel povračilo stroškov prevoza na delo in z dela v obliki kilometrine, razen izjemoma, tj. če bo delodajalcu predložil potrdilo o nakupu imenske mesečne vozovnice za javni potniški promet. V tem primeru se mu bodo stroški prevoza na delo in z dela za mesec, za katerega bo predložil potrdilo o nakupu imenske mesečne vozovnice za javni potniški promet, povrnili v višini cene imenske mesečne vozovnice za javni potniški promet.

Odločitev na strani zaposlenega

Ob tem pojasnjujemo, da lahko javni uslužbenci dejansko prihajajo na delo in odhajajo z dela po poteh, ki jih izberejo sami, s prevoznimi sredstvi, ki jih izberejo sami (npr. avtobus, vlak, skiro, kolo, taksi, peš itd.), saj jim delodajalec ne more in ne sme določati načina prihoda in odhoda z dela, prav tako ne prevoznega sredstva. Aneksi h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev (Uradni list RS št. 88/21) namreč zgolj določajo podlago za obračun in izplačilo stroškov prevoza na delo in z dela, kar pa ne pomeni, da mora javni uslužbenec na delo in z dela prihajati na način kot so mu povrnjeni stroški prevoza na delo in z dela.

Višina nadomestila

Za povračilo stroškov prevoza na delo in z dela se za razdaljo od naslova stalnega ali začasnega bivališča oziroma naslova v kraju, iz katerega se javni uslužbenec dejansko vozi na delo in z dela, do naslova v kraju opravljanja dela javnemu uslužbencu po najkrajši varni poti prizna kilometrina v višini 10 % cene neosvinčenega motornega bencina – 95 oktanov za vsak polni kilometer razdalje, kar trenutno znaša okoli 0,13 evra, vendar ne manj kot 30 evrov. Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela se javnemu uslužbencu povrne glede na število prihodov na delo in odhodov z dela.

Google ve vse?

Skladno z aneksi h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev (Uradni list RS št. 88/21) pripada povračilo stroškov prevoza na delo in z dela javnemu uslužbencu, če razdalja od naslova njegovega stalnega ali začasnega bivališča oziroma naslova, s katerega se javni uslužbenec dejansko vozi na delo, do naslova, kjer javni uslužbenec opravlja delo, po najkrajši varni poti, upoštevaje tudi pešpoti, znaša več kot 2 kilometra. Navedeno pomeni, da ne zadošča, da je ta razdalja 2 kilometra, temveč mora biti ta razdalja več kot 2 kilometra. Aneksi h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev (Uradni list RS št. 88/21) izrecno določajo, da se za merjenje razdalje uporablja daljinomer »Google.Zemljevidi«.

“Ugotovljeno je bilo, da daljinomer »Google.Zemljevidi« zaokroži razdaljo, ki npr. znaša 2,066 metrov na 2 kilometra, zato pojasnjujemo, da je v mejnih primerih, ko daljinomer »Google.Zemljevidi« navede, da znaša razdalja točno 2 kilometra, potrebno sešteti vse razdalje, ki so navedene pod skupnim številom kilometrov, in ugotoviti, ali je morda razdalja dejansko večja od 2 kilometrov,” pojasnjujejo na ministrstvu. “V tem primeru je javni uslužbenec upravičen do povračila stroškov prevoza na delo in z dela.”

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako se rešiti voluharja na vrtu
Naslednji članekCene stanovanj so se spet podražile
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.