Že pri junijski plači drugačen znesek za povrnitev stroškov prevoza na delo in z dela

avto

V zvezi s spremembami, ki se obetajo na področju povračila stroškov za prevoz na delo in z dela s strani delodajalca, je Ministrstvo za javno upravo pripravilo pojasnilo, v katerem med drugim ponujajo tudi razjasnitev glede tega, ali lahko delodajalec delojemalcu povrne stroške za prevoz na delo in z dela v obliki višine cene mesečne vozovnice za javni potniški promet ali v obliki kilometrine.

Pri junijski plači sprememba

Aneksi h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev (Uradni list RS št. 88/21) prinašajo spremembo od dosedanjega načina povračila stroškov prevoza na delo in z dela, kjer so bili javni uslužbenci primarno upravičeni do povračila stroškov prevoza na delo in z dela v obliki stroškov javnega prevoza. Aneksi namreč sedaj določajo, da so javni uslužbenci od 1. 6. 2021 dalje primarno upravičeni do stroškov prevoza na delo in z dela v obliki kilometrine. V zasebnem sektorju se morajo stroški prevoza v skladu z novimi pravili obračunati ob avgustovski plači.

Potrebno je predložiti potrdilo o nakupu vozovnice

Navedeno pomeni, da bo javni uslužbenec vselej prejel povračilo stroškov prevoza na delo in z dela v obliki kilometrine, razen izjemoma, tj. če bo delodajalcu predložil potrdilo o nakupu imenske mesečne vozovnice za javni potniški promet. V tem primeru se mu bodo stroški prevoza na delo in z dela za mesec, za katerega bo predložil potrdilo o nakupu imenske mesečne vozovnice za javni potniški promet, povrnili v višini cene imenske mesečne vozovnice za javni potniški promet.

Odločitev na strani zaposlenega

Ob tem pojasnjujemo, da lahko javni uslužbenci dejansko prihajajo na delo in odhajajo z dela po poteh, ki jih izberejo sami, s prevoznimi sredstvi, ki jih izberejo sami (npr. avtobus, vlak, skiro, kolo, taksi, peš itd.), saj jim delodajalec ne more in ne sme določati načina prihoda in odhoda z dela, prav tako ne prevoznega sredstva. Aneksi h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev (Uradni list RS št. 88/21) namreč zgolj določajo podlago za obračun in izplačilo stroškov prevoza na delo in z dela, kar pa ne pomeni, da mora javni uslužbenec na delo in z dela prihajati na način kot so mu povrnjeni stroški prevoza na delo in z dela.

Višina nadomestila

Za povračilo stroškov prevoza na delo in z dela se za razdaljo od naslova stalnega ali začasnega bivališča oziroma naslova v kraju, iz katerega se javni uslužbenec dejansko vozi na delo in z dela, do naslova v kraju opravljanja dela javnemu uslužbencu po najkrajši varni poti prizna kilometrina v višini 10 % cene neosvinčenega motornega bencina – 95 oktanov za vsak polni kilometer razdalje, kar trenutno znaša okoli 0,13 evra, vendar ne manj kot 30 evrov. Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela se javnemu uslužbencu povrne glede na število prihodov na delo in odhodov z dela.

Google ve vse?

Skladno z aneksi h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev (Uradni list RS št. 88/21) pripada povračilo stroškov prevoza na delo in z dela javnemu uslužbencu, če razdalja od naslova njegovega stalnega ali začasnega bivališča oziroma naslova, s katerega se javni uslužbenec dejansko vozi na delo, do naslova, kjer javni uslužbenec opravlja delo, po najkrajši varni poti, upoštevaje tudi pešpoti, znaša več kot 2 kilometra. Navedeno pomeni, da ne zadošča, da je ta razdalja 2 kilometra, temveč mora biti ta razdalja več kot 2 kilometra. Aneksi h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev (Uradni list RS št. 88/21) izrecno določajo, da se za merjenje razdalje uporablja daljinomer »Google.Zemljevidi«.

“Ugotovljeno je bilo, da daljinomer »Google.Zemljevidi« zaokroži razdaljo, ki npr. znaša 2,066 metrov na 2 kilometra, zato pojasnjujemo, da je v mejnih primerih, ko daljinomer »Google.Zemljevidi« navede, da znaša razdalja točno 2 kilometra, potrebno sešteti vse razdalje, ki so navedene pod skupnim številom kilometrov, in ugotoviti, ali je morda razdalja dejansko večja od 2 kilometrov,” pojasnjujejo na ministrstvu. “V tem primeru je javni uslužbenec upravičen do povračila stroškov prevoza na delo in z dela.”

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako se rešiti voluharja na vrtu
Naslednji članekCene stanovanj so se spet podražile

Urednica portala MojPrihranek.si

S spleta


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.