Kako očistiti bel okvir PVC okna?

Bela barva deluje sveže, a ob nerednem čiščenju se v bele PVC okvirje rada zažre umazanija. Pomlad se že počasi približuje in zadnje, kar si želite, je, da sonce umazanijo, ki se je preko zime nabrala na okvirjih, ‘zapeče’ na bel okenski okvir.

Poleti, ko so temperature visoke, je tudi izhlapevanje večje. Zato je veliko bolje, če se temeljitega čiščenja okenskih okvirjev lotite spomladi, nato pa preko poletja čistočo vzdržujete z rednim brisanjem prahu in umazanije. V času, ko rastline cvetijo, utegne biti precej nadležen cvetni prah smrek s svojo značilno rumenkasto barvo. Ta se zažre v bele površine in dalj časa, kot ga pustite, več truda boste morali vložiti, da bo okvir znova bel. Najbolje je zato, da okvirje prebrišete vsakič, ko očistite steklene površine.

> Preberite več: Kako najbolje očistite steklene površine?

Okvirje lahko brez težav očistite preprosto z univerzalnim čistilom oziroma čistilom za steklo. Običajno umazanijo z njih z lahkoto odstranite z mlačno vodo, ki ste ji dodali nekaj blagega sredstva za pomivanje posode ali stekel.

Za trdovratnejše madeže uporabite razmaščevalec. Če je čistilo preveč agresivno, dodajte nekaj vode, da ga razredčite. Nikakor pa na PVC okvirje ne nanašajte topil oziroma čistil, ki vsebujejo topila, saj bodo poškodovala material.

Sredstvo, ki ga imate verjetno doma in ni okolju škodljivo, je alkoholni kis. Tudi bencin je dober za odstranjevanje madežev, a ker gre za topilo, lahko poškoduje površino okvirja.

Uporabljajte le mehke krpe. Pri odstranjevanju madežev z gobico lahko, čeprav prej odstranite madež, poškodujete površino.

Tesnila

Ta se zares dobro očistijo kar z vlažilnimi otroškimi robčki. Maščoba na robčkih jih bo ohranjala bolj prožna. Uporabite lahko tudi kar glicerin.

Ko očistite tesnila, preverite še odprtinice na dnu oken. Služijo odvajanju vode in zato bodite pozorni, da niso zamašeni. Morebitno umazanijo odstranite s palčkami za ušesa.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekZato papirne brisače niso najboljša izbira
Naslednji članekZmanjšajte porabo elektrike

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.