Hitro in poceni do čistih stekel

Čiščenje oken je včasih prava nočna mora. Enkrat ostanejo vidne sledi brisanja, drugič nitke krpe, tretjič ostane steklo še mastno … Pred vami je nekaj napotkov za hitro in učinkovito čiščenje stekel brez uporabe dragih čistil.

Ena najpogostejših napak, ki jih počnemo pri čiščenju stekel , je uporaba napačnega sredstva za čiščenje.  Ni treba zapravljati visokih vsot za okolju ne najbolj prijazna in agresivna sredstva. Stekla lahko očistite brez velikih stroškov in z veliko manj napora kot ste morda mislili.

S čim boste brisali?

Nekoč je veljalo, da je zelo učinkovito, če za čiščenje stekel uporabimo časopisni papir. Zaradi nekoliko drugačnih črnil, ki se danes uporabljajo pri tisku, časopisni papir ni več tako dobra rešitev. Tudi vsem dobro poznana jelenja koža je zdaj sintetična in ni več tako zelo vpojna kot tiste, ki se jih je uporabljalo nekoč. Najbolje je, če uporabite kar dobro staro gobo za umivanje stekel, za suho brisanjem pa krpo iz mikrovlaken. Pozor: pri pranju krp iz mikrofibre ne uporabljajte mehčalca, sicer utegne krpa na steklu puščati mastne sledi.

Čas čiščenja

Čeprav vas verjetno zagrabi, da bi stekla čistili ravno, ko se vanje upre sonce in lahko opazite vsako mini sled na njih, je tedaj čas za čiščenje pravzaprav najslabši. Medtem ko so stekla obsijana, se segrevajo. Ko jih boste popršili s čistilom, se bo to posušilo, še preden boste okna lahko dodobra očistili. Ostale bodo vidne sledi. Počakajte raje na oblačen dan.

Prah

Preden se lotite mokrega čiščenja stekel, s suho krpico z njih obrišite prah, odstranite morebitne pajčevine … Nato se lotite čiščenja najprej na eni in nato na drugi strani. Ko čistite na notranji strani, podložite brisačko, da bo vpijala vodo, ki bo tekla s stekel.

Trdovratni madeži

Za odstranjevanje zasušenih madežev lahko uporabite naravno spužvo. Gobica naj bo pri čiščenju ravno prav mokra – ne ožemajte je preveč, saj boste madeže lažje odstranili, če bodo namočeni. Vseeno ne pretiravajte, da ne bo umazana voda tekla s stekel na polico in po steni na tla.

Kaj potrebujete?

  • Odstranjevalec prahu,
  • vedro s približno 3 litri tople vode,
  • tekoči detergent za pomivanje posode (ne vlažilni, ampak običajen),
  • naravno spužvo,
  • krpo iz mikrofibre.

⇒ PREBERITE VEČ: 3 eko recepti za čistilo za steklo

Postopek:

  1. S suho krpo obrišite stekla in okvirje oken.
  2. V toplo vodo dodajte za ½ čajne žličke detergenta in premešajte.
  3. Namočite gobico in zmočite stekla. Če gobica na steklu ‘zaškriplje’, jo bolj namočite.
  4. Najprej očistite okvirje in nato še steklene površine.
  5. Gobico redno spirajte.
  6. S krpico iz mikrofibre zbrišite steklo do suhega.
  7. Brišite s horizontalnimi gibi od zgoraj navzdol.
  8. Ponovite postopek še na notranji strani, s tem da brišite do suhega z navpičnimi gibi. Razlog? Če boste opazili še kakšen madež ali sled krpe, boste takoj vedeli, ali je na zunanji ali notranji strani.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekEvropska komisija je ocenila nacionalne energetske in podnebne načrte članic do leta 2030
Naslednji članekKako vzdrževati kosilnico?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.