Zato papirne brisače niso najboljša izbira

Rolico papirnih brisačk mimogrede doma porabimo za brisanje rok, mize, stekla, vpijanje maščobe, nanje polagamo hrano … Poleg tega, da se nabere veliko odpadkov, ste se kdaj vprašali, ali je uporaba papirnih brisačk varna in okolju prijazna?

Že test kuhinjskih brisač, ki ga je leta 2019 opravila Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), je pokazal, da so kuhinjske papirnate brisače sicer res praktične, trpežne in vpojne, a ne vedno primerne za stik z živili. Poleg tega so analize pokazale, da v več primerih izločajo optična belila, nekatere pa vsebujejo preveč bakterij.

Recikliran ali nerecikliran papir?

Belilo

Na prvo žogo bi verjetno odgovorili, da je bolje izbrati brisače iz recikliranega. Žal ta v več primerih vsebuje več belila kot nerecikliran. Belila sama po sebi ne bi predstavljala težave, če se to ne bi prenašalo na materialu, s katerimi pribe brisača v stik. Nekaj ga lahko ostane na koži, večja težava pa je, če v tak papir zavijemo živila za dalj časa in tako po nepotrebnem prihajamo s stik s kemikalijami. Kuhinjska brisača naj bo iz nerecikliranega papirja, saj boste s tem zmanjšali možnost prenosa nečistoč (optičnih belil) na živila.

Bakterije

Na brisačah iz recikliranega papirja je tudi nekaj več bakterij. Brisač zato ne uporabljate za zavijanje hrane za daljši čas

Kam s kuhinjskimi brisačkami

Kuhinjske papirnate brisače sodijo med biološke odpadke. Če imate možnost, se izognite uporabi papirnatih kuhinjskih brisač. Uporabite raje krpe in brisače iz blaga.

Nadomestite papirnate s tistimi iz blaga

Z uporabo krpic iz blaga lahko zmanjšamo količino gospodinjskih odpadkov.

kuhinjske krpe

Za brisanje lahko uporabite stare bombažne majice ali brisače, ki jih razrežete na manjše kose. Odlične so za brisanje kuhinjskih omaric, stekla, lesenih površin, stolov in miz.

Bombažno čisto nogavično lahko nataknete na roko in z ‘improvizirano bombažno rokavičko’ obrišete prah z žaluzij, knjig, kipcev, svetil ali katerih drugih površin.

Če ne uporabljate čistil, jih lahko le navlažite s toplo vodo in uporabite. Po uporabi jih sperite in posušite. Operite jih na 60 ali 90 stopinj Celzija in jih ponovno uporabite.

Da bo tudi pranje bolj ekološko, lahko izdelate domače pralno sredstvo. V posodo nastrgajte naravno milo, dodajte pralno sodo, premešajte. Kanite nekaj kapljic eteričnega olja po lastni izbiri in shranite v stekleni posodi.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekV 2020 se boste težko izognili inšpekcijskemu nadzoru
Naslednji članekKako očistiti bel okvir PVC okna?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.