Zmanjšajte porabo elektrike

Nekatere gospodinjske aparate vključimo po potrebi, medtem ko imamo doma kar nekaj aparatov, ki so ves čas priključeni na električno omrežje. Ti ves čas porabljajo električno energijo, tudi v stanju pripravljenosti.

Med aparati, ki jih načeloma ne izklapljamo iz omrežja, so hladilnik, zamrzovalna omara, televizija, varnostne kamere pri nekaterih tudi računalnik, kavni aparat … Ker je praktično nemogoče, da bi živeli brez teh aparatov, lahko zagotovite vsaj, da bo poraba električne energije manjša.

Prava izbira

Prvi in zelo pomemben ukrep je, da si pri izbiri ustreznega (novega) aparata vzamete čas. Ocenite, ali aparat potrebujete in kako zmogljiv bo zadoščal vašim potrebam.  Izberite takšnega, ki spada v višji energetski razred. Res da so manj potratni in zmogljivejši aparati običajno dražji, a se bo investicija v nekaj letih zagotovo povrnila v obliki nižjega računa za elektriko.

Pri hladilniku in zamrzovalniku je dobro vedeti, da je poraba večja, če sta prazna. Če ni potrebe po velikem, raje izberite manjšega, ki bo zadoščal vašim potrebam.

Uporaba in vzdrževanje

Naprave za delovanje porabijo manj energije, če jih uporabljamo v skladu z navodili in pravilno vzdržujemo.

Pri hladilniku in zamrzovalniku je pomembno, da jih redno čistimo. Debele ledene obloge v zamrzovalniku bodo povečale porabo, hlajenje ne bo tako učinkovito, kot bi bilo sicer. Vrat ne puščajte odprtih dalj časa, kot je to potrebno, vanju pa zlagajte le ohlajeno hrano.

Primerna lokacija

Hladilnika in zamrzovalnika nikoli ne postavljajte v neposredno v bližino naprave, ki oddaja toploto, recimo v bližino radiatorjev, pečice, štedilnika, kamina, peči … Ne izpostavljajte jih soncu. Hkrati pazite, da ne prekrivate rešetk na zadnji strani . Upoštevajte odmik od stene, da zrak lahko kroži, toplota pa se učinkoviteje odvaja iz zamrzovalnika oziroma hladilnika.

Naprave, ki jih je mogoče ugašati, ugasnite po uporabi. Če jih boste pustili ves čas prižgane, bo poraba po nepotrebnem večja kot bi lahko bila. Računalnike ob neuporabi tako raje ugašajte. Ko se tablica ali telefon ali katera druga naprava, ki jo je treba polniti, napolni, jo odklopite in iztaknite polnilec iz omrežja. Sicer ne veliko, a tudi polnilec, ki je samo vklopljen v vtičnico in nanj ni priklopljena nobena naprava, porablja električno energijo.Elektrika

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako očistiti bel okvir PVC okna?
Naslednji članekBrez tega pri vrtnarjenju in vzdrževanju hiše v 2020 ne bo šlo

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.