Marsikdo se je letos ob vsesplošnji draginji odločil za ogrevanje s poleni. Namesto, da s pepelom polnite smetnjake (in s tem še ogrožate požarno varnost, saj se lahko vname, če pepel ni popolnoma ohlajen), ga lahko koristno porabite. Torej: kaj storiti s pepelom?
Za nadaljnjo uporabo je primeren le pepel nelakiranega in nebarvanega lesa, ne pa tudi pepel, ki je ostanek izgorevanja obdelanega lesa, kartona, embalaže in drugih materialov. Ker je pepel bazičen, je bolje, če pri rokovanju s pepelom uporabite rokavice, da bi zaščitili svoja dihala, pa si nadenite zaščitno masko.
Domače milo
Iz pepela lahko pripravimo popolnoma naravno domače milo ali lug – lahko brez dodatkov, lahko pa dodate dišave ali druge dodatke.
Uporabimo pepel, ki nastane pri izgorevanju trdega lesa, recimo bukovega.
PRIPRAVA:
Lesni pepel pomešajte z vodo (na 1 kg pepela dodajte 5 l vode) in na zmernem ognju kuhajte približno 2 uri. Nato mešanico prefiltrirajte – prelijte skozi krpo. Voda vo odtekla, na krpi pa bo ostal lug, ki je že sam po sebi detergent.
Za izdelavo mila postopek nadaljujemo. Lug ločimo na 2 dela.
- Prvemu delu luga (približno 1/2 litra) dodamo 50 g škroba.
2. V drugi posodi segrejemo 750 g olivnega olja do nekje 25-30 stopinj C. Postopomaga dodajajmo lug (drugo polovico, ki nima primešanega škroba). Ves čas počasi mešamo in segrevamo.
3. Nato dodamo še lug s škrobom in mešamo še kako minuto.
4. Dodamo dišave po želji (sivkino eterično olje in cvetove sivke, lahko olje čajevca, citrusov, cvetliči vonj …).
5. Milo, ki je sprva še tekoče, lahko prelijemo v nekoliko bolj plitve posode ali kalupe in ga pustimo najmanj 2 tedna, da ‘dozori’. Takšni izdelki so lahko krasno novoletno darilo.
Dobro staro čistilo iz pepela
Pepel lahko služi kot odlično čistilo, s katerim površine in predmete razmastite in polirate.
Za pripravo sredstva za čiščenje potrebujemo pepelov fin prah, zato ga dobro presejemo.
PRIPRAVA:
Pepel in vodo zmešamo v razmerju 1:1. Vodo dodajamo postopoma, da dobimo gosto pasto. Pasta iz pepela je odlična za:
- odstranjevanje ostankov hrane z umazane posode
- čiščenje steklenih vrat kamina,
- čiščenej močno zamaščenih ponev in pekačev,
- čiščenje pečice,
- čiščenje mreže za žar ali plošče za peko.
Pepel je uporaben tudi na dvorišču ali vrtu – preverite, kako ga še lahko uporabite.
Urednica portala MojPrihranek.si