Kako uporabiti odvečni pepel?

Ogrevanje na drva je v zadnjem obdobju znova priljubljeno, marsikdo pa se sprašuje, kam z odvečnim pepelom? Kako ga porabiti?

Za nadaljnjo uporabo je primeren le pepel nelakiranega in nebarvanega lesa, ne pa tudi pepel, ki je ostanek izgorevanja obdelanega lesa, kartona, embalaže in drugih materialov. Ker je pepel bazičen, je bolje, če pri rokovanju s pepelom uporabite rokavice, da bi zaščitili svoja dihala, pa si nadenite zaščitno masko.

Poledenela tla

Namesto peska ali soli, lahko po poledeneli dovozni poti ali dvorišču potresete pepel. Ledu sicer ne bo stopil, bo po pomagal povečati trenje in tako zmanjšati možnost padca ali zdrsa.

Vrt

Pepel lahko uporabiti kot naraven dodatek k prsti namesto umetnih pripravkov. Je bazičen in koristen za spodbujanje rasti rastlin, ki ne uspevajo v kisli prsti. Ugoden je recimo za gnojenje zelenjavnega vrta. Dodajte ga paradižniku, posujte ga okoli sadnega drevja. S tem boste pregnali tudi nekatere škodljivce, otežili dostop polžem in zmanjšali verjetnost, da bi se vaših rastlin lotili črvi.

Pepela raje ne posipajte po že v osnovi bazični prsti, da ne boste z dodajanjem pepela rastlinam škodili.

Živali

Če imate morda kokoši, jim iz pepela lahko pripravite nekakšno kopel. S pepelom se bodo očistile, preprečile razvoj pršic in odstranile s  sebe odvečno maščobo.

Poliranje

S pepelom lahko polirate steklo (okna, kozarce, vratca kamina, vetrobransko steklo …). Polirajte z mehko krpico. Če ste s stekla odstranili nalepko in so ostale sledi lepila, lahko s pepelom poskusite odstraniti tudi te.

Polirno pasto oziroma sredstvo za čiščenje potemnelih lis s posode, ponev in loncev dobite tako, da pepel zmešate z nekaj kapljicami vode.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekElektrični avto, ki je obiskovalce CES 2020 pustil odprtih ust
Naslednji članekPreprosti varčevalni ukrepi za vsakogar

Urednica portala MojPrihranek.si

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.