ponedeljek, 21 septembra, 2020
Doma Izpostavljeno Nasveti Kako uporabiti odvečni pepel?

Kako uporabiti odvečni pepel?

Ogrevanje na drva je v zadnjem obdobju znova priljubljeno, marsikdo pa se sprašuje, kam z odvečnim pepelom? Kako ga porabiti?

Za nadaljnjo uporabo je primeren le pepel nelakiranega in nebarvanega lesa, ne pa tudi pepel, ki je ostanek izgorevanja obdelanega lesa, kartona, embalaže in drugih materialov. Ker je pepel bazičen, je bolje, če pri rokovanju s pepelom uporabite rokavice, da bi zaščitili svoja dihala, pa si nadenite zaščitno masko.

Poledenela tla

Namesto peska ali soli, lahko po poledeneli dovozni poti ali dvorišču potresete pepel. Ledu sicer ne bo stopil, bo po pomagal povečati trenje in tako zmanjšati možnost padca ali zdrsa.

Vrt

Pepel lahko uporabiti kot naraven dodatek k prsti namesto umetnih pripravkov. Je bazičen in koristen za spodbujanje rasti rastlin, ki ne uspevajo v kisli prsti. Ugoden je recimo za gnojenje zelenjavnega vrta. Dodajte ga paradižniku, posujte ga okoli sadnega drevja. S tem boste pregnali tudi nekatere škodljivce, otežili dostop polžem in zmanjšali verjetnost, da bi se vaših rastlin lotili črvi.

Pepela raje ne posipajte po že v osnovi bazični prsti, da ne boste z dodajanjem pepela rastlinam škodili.

Živali

Če imate morda kokoši, jim iz pepela lahko pripravite nekakšno kopel. S pepelom se bodo očistile, preprečile razvoj pršic in odstranile s  sebe odvečno maščobo.

Poliranje

S pepelom lahko polirate steklo (okna, kozarce, vratca kamina, vetrobransko steklo …). Polirajte z mehko krpico. Če ste s stekla odstranili nalepko in so ostale sledi lepila, lahko s pepelom poskusite odstraniti tudi te.

Polirno pasto oziroma sredstvo za čiščenje potemnelih lis s posode, ponev in loncev dobite tako, da pepel zmešate z nekaj kapljicami vode.

Urednica portala MojPrihranek.si

S spleta

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

11,791FansLike
313FollowersFollow
247FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Energetska prenova: kje začeti?

Stare stavbe so v veliko primerih energetsko potratne. Toplota uhaja skozi neizolirano ali slabo izolirano streho ter slabo izoliran zunanji ovoj stavbe, vrata in...

Raznolika strešna ozelenitev – vrt na strehi

»Poglej, streha  je kot travnik !« Ozelenitve streh v vse večji meri oblikujejo sliko mesta. Tega pa ne ustvarjajo samo zaradi videza, saj zelene...

Poročilo Združenih narodov: globalno segrevanje bo že pred letom 2030 preseglo mejo 1,5 °C

Po poročilu Združenih narodov o združenju znanosti v letu 2020 bi lahko globalne temperature v naslednjem desetletju presegle mejo 1,5 °C, določeno v Pariškem...

Zakaj bi oblačila kemično čistili, če jih lahko preprosto očistite kar sami doma?

Kemično čiščenje je običajno rezervirano za oblačila višje kakovosti, ki so izdelana iz volne, kašmirja ali svile. Redno čiščenje vas lahko (ob morebitnem uničenju...