3 eko recepti za čistilo za steklo

Očistiti okna tako, da na njih ni poznati nobenih sledi, se včasih zdi misija nemogoče. Izdelajte čistilo za stekla iz sestavin, ki jih imate zagotovo doma, ter tako prihranite, in preverite, če tudi vi delate katero izmed pogostih napak, zaradi katerih se na steklih po čiščenju poznajo sledi.

Spomladansko sonce nas pogosto spodbudi h čiščenju stekel. Ko skozi steklo posijejo prvi spomladanski sončni žarki, se namreč opazi prav vsaka lisa na steklu. A če se v trenutku, ko je steklo obsijano in toplo lotite čiščenja, ne boste naredili prav nič dobrega.

Če steklo čistite, ko je razgreto, se bosta voda in čistilo, ko ga boste nanesli nanj, hitro sušila.. Čiščenja se zato raje lotite v času, ko stekla niso neposredno obsijana. Najbolje je, če se čiščenja lotite, ko je zunaj nekoliko oblačno vreme.

Izbira krpe

Najbolje je, če stekla čistite z papirnimi brisačkami (obstajajo namenske za čiščenje stekla), krpo iz mikrofibre ali pa uporabite kar časopisni papir. Krp, ki ste jim pri pranju dodali mehčalec, raje ne uporabljajte za čiščenje stekel, saj lahko ostanejo nekoliko mastne in puščajo sledi na steklu.

Čistilo izdelajte sami in privarčujte

Za čiščenje stekel nikar ne uporabljajte agresivnih čistil. Ta poškodujejo steklo. Veliko bolje (in ceneje) je, če čistilo izdelate kar sami iz sredstev, ki jih imate zagotovo doma. Pred vami so trije recepti.

1. Recept:

Zmejšajte 1dl alkohola za razkuževanje, 1 dl belega kisa, in nekaj kapljic detergenta za posodo (naj ne bo s sredstvi za mehko kožo, temveč popolnoma navaden detergent). Vse skupaj zlijte v stekleničko z razpršilom, pretresite, da se sestavine dobro premešajo.

2. Recept:

2 žlički alkoholnega kisa dodajte v 0,5 l tople vode in uporabite namesto čistila.

3. Recept:

V 1 liter tople vode dodajte za 1 veliko žlico limoninega soka. Lahko dodate tudi 2 žlički alkoholnega kisa.

čiščenje oken

Postopek

Najprej očistite okvirje. S suho krpo odstranite prah, ki se je nabral na njih, nato pa jih obrišite še z vlažno krpo. Če imate bele okvirje in je silikon umazan, ga najbolje očistite kar z otroškimi vlažilnimi robčki.

Čiščenja stekel se lotite, ko bodo okvirji čisti, da s krpo nehote ne prenašate umazanije z okvirjev na stekla. Čistite okna najprej z notranje in nato z zunanje strani.

Notranja stran: Na steklo nanesite čistilo, obrišite s krpo iz mikrofibre in nato spolirajte s časopisnim papirjem. Stekel nikoli ne čistite s hrapavo stranjo gobice za pomivanje posode.

Zunanja stran: Najprej s suho krpo odstranite prah s stekla, nato očistite enako kot na notranji strani.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekŠe eno mesto ukinja plastične vrečke
Naslednji članekTlakovci Perugia za urejeno okolico
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.