Čiščenje polikarbonatne kritine

Polikarbonatno kritino (mnogim poznano tudi pod imenom lexan) odlikuje izjemna odpornost na udarce in vremenske vplive, zato je pogosta izbira, ko gre za prekrivanje teras, pergol, nadstreškov za avtomobile.

Na voljo so običajno prozorne, mlečno bele ali rjave barve, redkeje tudi v drugih barvah, prav vse pa so prosojne in torej prepuščajo skozi določen del svetlobe. Njihova manjša slabost je, da  je s spodnje strani viden praktično vsak listek, ptičji iztrebek ali kakšen drug kos umazanije.

Problematični niso le večji kosi umazanije. Sčasoma se na kritini nabirajo tudi prašni delci, ki dajejo videz, da je kritina dotrajana, v resnici pa je to le umazanija, ki jo lahko preprosto odstranimo.

>> Polikarbonatne plošče: prednosti in slabosti

Kako očistiti umazanijo s polikarbonatne kritine?

Najbolj učinkoviti bomo kar z uporabo vodnega curka. Z visokotlačnim parnim čistilcem, če ga imate na voljo, boste kritino očistili še hitreje in še bolj učinkovito. Temperatura vode naj bo topla, a nižja od 50 stopinj Celzija. Čiščenja ni priporočljivo izvajati pri najvišjem tlaku, ampak ob zmernem tlaku.

Čiščenje s čistili

Čiščenja se nikar ne lotevajte s čistili, saj za to ni potrebe, poleg tega pa z alkalnimi sredstvi poškodujete UV zaščitni sloj polikarbonatnih plošč in tako pravzaprav poškodujete kritino. Sredstvom, izdelanim na bazi alkohola, se ognite v velikem loku, prav tako umazanije ne strgaje z ostrimi predmeti in grobimi krtačami, gobicami in žičnatimi gobami. Raje se malo bolj potrudite z mehko krpo ali bodite bolj vztrajni s curkom vode in ohranite kritino funkcionalno.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekTlakovci, ki bodo očarali tudi najbolj zahtevne
Naslednji članekZvočna izolacija vrat igra pomembo vlogo pri načrtovanju gradnje
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.