Zvočna izolacija vrat igra pomembo vlogo pri načrtovanju gradnje

Pirnar
Masivna lesena vhodna vratna krila zagotavljajo učinkovitejšo zvočno izolativnost.

Zvočno onesnaževanje postaja v zadnjih desetletjih vedno večja nevidna nevarnost. Hrup, ki ga skupaj proizvajajo promet v najširšem pomenu, nove tehnologije, posegi v gradbeništvu in druge aktivnosti, močno vpliva na zdravje tako ljudi kot živali. Če razmišljate o novogradnji v urbanem središču, potem razmislite o učinkoviti protihrupni zaščiti, kamor spadajo tudi zvočno izolativna vhodna vrata.

Debelina materiala in tesnjenje sta dve izmed šibkih točk pri prehajanju zvoka skozi vhodna vrata, zato so masivna vrata že sama po sebi bolje izolirana protihrupna vrata. To pri Pirnarju, svetovnem inovatorju vhodnih vrat, rešujemo s kakovostnimi izolativnimi materiali v notranjosti vratnih kril in z vrhunskimi postopki izdelave.

Protihrupna zaščita vratnih kril za boljšo izolativnost vrat

Zvočna izolacija vrat je odvisna od materiala in njegove debeline, pri čemer masivna vratna krila veljajo za najbolj izolativna. Vibracije, ki jih slišimo kot zvok, se namreč najlažje prenašajo skozi lahke materiale, težje pa skozi goste in težke. Zato pri vratih iz materialov, ki lažje prenašajo zvok – kot je na primer aluminij – vgradimo protihrupno zaščito v vratno krilo. Dobra izbira materiala za protihrupna oz. zvočno izolirana vrata je tudi les, saj masivna lesena vhodna vratna krila zagotavljajo učinkovito zvočno izolacijo vrat.

Neprimerno tesnjenje povzroča slabšo zvočno izolativnost

Druga šibka točka, ki vpliva na slabšo zvočno izolativnost vrat, je neprimerno tesnjenje vratnega krila na podboj in pri tleh. Ta problem najučinkovitejše rešujemo z uporabo ustreznih tesnil, med katerimi so najprimernejši materiali različni silikoni. Na tleh nas pred hrupom varujejo pragovi različnih debelin in zaključne letvice. Točke, ki na vratih še prispevajo k prepuščanju zvoka, so:

  • okovje,
  • ključavnice in
  • steklo.

Ti deli morajo biti strokovno nameščeni, da se k vratom dobro prilegajo. Večtočkovne ključavnice poskrbijo, da se vrata že brez zaklepanja tesno zaprejo, vratno krilo pa se tako močneje poveže s podbojem, s čimer odlično zadušijo zvok. V vrata, obsvetlobe in nadsvetlobe vgrajujemo trislojna ali štirislojna stekla, ki učinkovito zmanjšujejo prehajanje zvoka v hišo ali iz nje. Tako lahko tudi sredi mestnega vrveža svet pustite zunaj in se ovijete v oazu miru in tišine.

Pirnar
Tri- ali štirislojno steklo na vhodnih vratih in obsvetlobah poskrbi za boljšo zvočno izolacijo.

 

Montaža vpliva na kakovostno protihrupno zaščito

Samo izbira kakovostnih vhodnih vrat ne bo zadoščala za optimalno protihrupno izolacijo vašega doma. Za dobro dušenje zvokov iz okolice je pri vhodnih vratih pomembna tudi vgradnja, saj mora biti prav tako natančna kot sama izdelava. Zaupajte preverjenim strokovnjakom, ki bodo zagotovili, da bo montaža vaših vhodnih vrat učinkovito in kakovostno opravljena. Del časa, ki ga boste vložili v načrtovanje vaše gradnje, namenite tudi protihrupni zaščiti in ne pozabite na učinkovito zvočno izolacijo vrat.

V Pirnarjevem salonu v Ljubljani si lahko v živo ogledate vhodna vrata z najtrdnejšo konstrukcijo CarbonCore, ki je v priznanem nemškem testnem laboratoriju Ift Rosenheim dosegla rekordne vrednosti v vodotesnosti in zrakotesnosti. Vabljeni!

prodaja@pirnar.si | 08 205 12 10 | Spletna stran

PIRNAR je vodilni evropski inovator na področju vhodov. Je hitro rastoče družinsko podjetje z razvito prodajno mrežo po vsej Evropi. Vhodi PIRNAR so eni najbolj občudovanih in brezkompromisno izdelanih vhodov na trgu

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekČiščenje polikarbonatne kritine
Naslednji članekPostavitev visoke grede po korakih
prodaja@pirnar.si | 08 205 12 10 | Spletna stran

PIRNAR je vodilni evropski inovator na področju vhodov. Je hitro rastoče družinsko podjetje z razvito prodajno mrežo po vsej Evropi. Vhodi PIRNAR so eni najbolj občudovanih in brezkompromisno izdelanih vhodov na trgu

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.