Čiščenje lesenih površin

Les je lep, a ga je treba pravilno vzdrževati. Leseno pohištvo in lesene pode je treba redno čistiti, toda pomembno je, da lesene površine čistimo z ustreznimi čistili.

V prvi vrsti se je treba izogniti vsem čistilom, ki vsebujejo belilno sredstvo. Taka čistila so preveč agresivna in na lesu lahko povzročijo trajno škodo. Čistila, ki vsebujejo belilo, lahko uporabite za čiščenje in dezinfekcijo nekaterih podov iz umetnih mas ali vinila. Pred uporabo se seveda pozanimajte.

Lesene pode, naj bodo iz še tako kakovostnega lesa, čistite s čim bolj nežnimi čistilnimi sredstvi. Tudi čistila, ki vsebujejo alkohol, niso primerna, saj lahko alkohol uniči zaščitni sloj laka. Lesena tla preprosto posesajte in obrišite z vlažno krpo. Za odstranjevanje trdovratnih madežev lahko dodate nekaj kapljic specialnega čistila za čiščenje lesenih podov ali dodate nekaj kapljic belega kisa. Pazite, da bo krpa le vlažna in ne bo na lesu zastajala voda.

Kaj pa leseno pohištvo?

Lakiranega pohištva ni priporočljivo brisati z mokro krpo. Najbolje je, če pohištvo obrišete s suho krpo in ga premažete s čebeljim voskom. Učinkovito boste leseno pohištvo očistili tudi z mešanico olivnega olja, ki mu primešate nekaj kapljic limoninega soka.

PREBERITE VEČ >> Kako odstraniti bele madeže s pohištva?

Lesenemu pohištvu rdečkastih odtenkov sijaj povrnete z uporabo lanenega olja. Za sijaj hrastovega pohištva lahko zmešate žlico čičkovega olja z enim litrom piva.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekZelena streha: minimalno vzdrževanja za maksimalen užitek
Naslednji članekSanacija vodovodnih cevi še ni bila tako preprosta

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.