Zelena streha: minimalno vzdrževanja za maksimalen užitek

Vsaka stavba odvzame del zelene površine in zelena streha je odličen način, kako lahko odvzeto površino vrnemo naravi. Poleg tega, da gre za estetsko potezo, ki jo pozdravlja sodobna arhitektura, zelena streha nudi prav posebno udobje.

O prednostih ravnih streh smo že pisali, tokrat pa bomo nekaj besed namenili zelenim streham. Napredek pri razvoju ravnih streh je namreč privedel do tega, da so strehe dandanes lahko prave male zelene oaze. Zelene strehe Bauder pomenijo velik korak naprej v razvoju zelenih streh. Združujejo namreč uspešno rastočo ozelenitev in kakovostno ter zanesljivo nadgradnjo strehe ter izvrstno izolacijo.

Spreminjajo življenje na bolje

Zavedati se je treba, da zelene strehe na naraven način shranjujejo vodo, vežejo prah in se tudi pri ekstremnih temperaturah skorajda ne segrejejo, kar pomeni tudi zaščito pred pregrevanjem prostorov v zgornji etaži stavbe v vročem delu leta. Hidroizolacijo zelene strehe varujejo pred onesnaženostjo zraka še bolje kot pesek in podaljšujejo njeno življenjsko dobo.

Zelena streha ni samo ena …

Ozelenite lahko streho vašega doma, večstanovanjskega objekta, garaže, prizidka. Zelene strehe so posebej dobrodošle na območjih, kjer prevladuje beton in kjer ni prostora za klasične vrtove.

Zelena streha nudi dodaten prostor, kjer si je mogoče urediti zelenico (polintenzivna zelena streha, ozelenjena s travo) in s tem prostor za počitek ali pa si uredimo pravi vrtiček, na katerem gojimo zelenjavo, zasadimo grmovnice in drevesa (intenzivna zelena streha). Zelena streha je lahko tudi ekstenzivna – ozelenjena s homuljicami.

Ekstenzivne zelene strehe so v Sloveniji najpogostejše, prednost pa je, da je potrebnega zelo malo substrata, kar pomeni, da ne obremenjuje stavbe bistveno bolj kot klasična streha. Omislite si lahko tudi poševno ozelenjeno streho ali pa streho s pohodno in celo povozno oblogo.

Vzdrževanje

Ekstenzivne zelene strehe so preproste za vzdrževanje. Z njih je potrebno odstranjevati le morebitne odpadke, ki jih nanosi veter, vejice, listje. Enkrat letno jih je, tako kot klasično zelenico, koristno tudi pognojiti in opleti.

Pri intenzivnih strehah je treba upoštevati, da terjajo trava, drevje in grmovnice nekaj več substrata. To pomeni, da je tudi obremenitev objekta nekoliko povečana, tako kot na običajnem vrtu, pa tudi to rastlinje potrebuje ustrezno nego. Gre pravzaprav za klasičen vrt, prestavljen na višino. Takšna zelena streha je pomembna pridobitev, poveča udobje bivanja ter vrednost stavbe, saj pomeni dodaten prostor za druženje in oddih ter vrtičkanje.

Kakovostna izvedba

V izogib težavam, kot je recimo zamakanje zaradi slabo izvedene izolacije, posedanje stavbe zaradi prevelike obremenitve strehe glede na nosilnost stavbe in drugim, je pomembna kakovostna izvedba zelene strehe. Strokovnjaki podjetja Bauder zagotavljajo vse potrebno, da zelena streha izboljša kakovost vašega življenja.

Prvi korak je kakovostna podkonstrukcija. Nanjo se položi ustrezna parna zapora in toplotna izolacija, ki se jo dodatno hidroizolira. Sledi drenažna plast, ki skrbi za ustrezno odvajanje (in zadrževanje) vode. Uredi se posebna plast, ki streho ščiti pred mehanskimi poškodbami, ki bi nastale zaradi morebitnega razraščanja korenin. Naloži se ustrezna plast substrata, katerega debelina je odvisna od tega, kakšno ozelenitev želimo izvesti. Sledi vegetacijska plast.

  • drenažno plast zaščitimo s filtrom, ki preprečuje izpiranje substrata ter s protikoreninsko zaščitno plastjo, ki varuje pred mehanskimi poškodbami spodnjih plasti zaradi razraščanja rastlin;
  • šele na koncu pa pridemo do tistega, kar je vidno očesu: plasti substrata (količina je odvisna od tipa rastlin, ki jih želimo zasaditi in sega od nekaj centimetrov pa do enega metra) ter vegetacijske plasti.
  • če načrtujete zeleno streho z naklonom, večjim od 9°, potrebujete še protizdrsno plast, ki bo varovala substrat pred izpiranjem.

Prednost zelenih streh podjetja Bauder je, da po vaši želji lahko prevzamejo tudi skrb za razvoj in vzdrževanje. Enkrat ali dvakrat letno preverijo strešne površine ter izvedejo ukrepe vzdrževanja dokončne ozelenitve.

tomo.znidarsic@bauder.si | 041 729 331 | Spletna stran

Podjetje Bauder Vam nudi strokovno svetovanje kot tudi proizvode za tesnjenje, izolacijo, ozelenitev in tako ponudi varne rešitve projektantom, arhitektom in vsem, ki se ukvarjajo z streho.

tomo.znidarsic@bauder.si | Spletna stran

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKam s kavno usedlino?
Naslednji članekČiščenje lesenih površin
bauder logo
tomo.znidarsic@bauder.si | 041 729 331 | Spletna stran

Podjetje Bauder Vam nudi strokovno svetovanje kot tudi proizvode za tesnjenje, izolacijo, ozelenitev in tako ponudi varne rešitve projektantom, arhitektom in vsem, ki se ukvarjajo z streho.

Nadja Jurca
tomo.znidarsic@bauder.si | Spletna stran

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.