Tako preprosto je odstraniti madeže z lesene mize

Ste pozabili pod kozarec, ki ste ga odložili na leseno mizo, postaviti podstavek, zdaj pa je ostal bel odtis? Nič hudega, mize na ta način niste trajno uničili. Obstaja več načinov, kako takšne madeže odstraniti.

1. Soda bikarbona

Zmešajte 1 čajno žličko sode bikarbone in 1 čajno žličko vode. Dobili boste nekakšno pasto, ki jo nežno vtrite v les, kjer je madež. S krožnimi gibi pasto vtirajte, dokler madež ne izgine. Pazite le, da boste dali res le žličko vode – raje manj kot več.

2. Vazelin

Na bele madeže nanesite vazelin in pustite učinkovati preko noči. Zjutraj s krpico nežno obrišite. Vazelin bo lesu povrnil sijaj in odstranil madež.

kozarci na leseni mizi

3. Zobna pasta

Običajno zobno pasto nanesite na mehko krpico in s krožnimi gibi nežno odstranite bele madeže, ki so jih na mizi pustili orošeni kozarci. Pustite, da se zobna pasta posuši, nato pa zloščite z loščilom za les. Zobno pasto lahko zmešate tudi z nekaj sode bikarbone. Loščite lahko tudi z limono.

4. Sol

Zmešajte 1 čajno žličko soli z nekaj kapljicami vode, da nastane nekakšna pasta. Nežno vtrite na poškodovano mesto in počasi bo madež izginil. Sol bo posrkala vodo iz lesa. Na koncu zloščite površino z loščilom za les.

5. Loščilo za avto

Tudi polirno pasto za avtomobile lahko uporabite. Nanesete lahko kar s prstom, nato pa z mehko krpico obdelate površino.

6. Vinski kis

Beli vinski kis zmešajte z olivnim oljem v enakem razmerju. Nanesite na mehko krpico in obdelajte poškodovano leseno površino. Z drugo suho krpico nato zloščite les, da bo znova zasijal.

7. Krpa in likalnik

Če likalnik nastavite na srednjo temperaturo in brez pare, na leseno površino položite krpo in polikate, boste prav tako rešili težavo. Na tako obdelano površino nanesite malo majoneze ali vazelina, pustite delovati preko noči, da majoneza oziroma vazelin povrne maščobo lesu, in obrišite.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNovi Volkswagen Amarok s prvimi slikami
Naslednji članekPriprava tople vode s toplotno črpalko
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.