8 super načinov, kako lahko doma uporabimo limono za naravno čiščenje

White vinegar cleaning products concept. Spay bottle with cleaning solution, lot of copy space.
Foto: Helin Loik-Tomson iz iStock

Pisali smo že o tem, kako lahko za čiščenje uporabite kis. Kaj pa limona?

Čeprav se limona pogosto uporablja kot sestavina v kulinariki, ima tudi številne druge uporabe, med katerimi je ena izmed najbolj uporabnih čiščenje. Limona vsebuje naravne kisline in ima antibakterijske lastnosti, ki lahko pomagajo odstraniti madeže, nečistoče in bakterije. V tem članku si bomo ogledali nekaj preprostih načinov, kako lahko doma uporabimo limono ali limonin sok za čiščenje.

Čiščenje površin v kuhinji

Limona je odlična za čiščenje kuhinjskih površin. Sveže stisnjen limonin sok nanesite na gobo in nato očistite površine, kot so štedilnik, delovna površina in pult. Limona ne samo odstranjuje maščobo in madeže, ampak tudi odpravlja neprijetne vonjave.

Čiščenje kopalnice

Limonin sok lahko uporabimo za čiščenje kopalnice, še posebej za odstranjevanje vodnega kamna in plesni. Za čiščenje kopalniških površin enostavno limonin sok nanesite na krpo ali gobico in nato očistite površine. Lahko tudi naredite mešanico z enakimi deli limoninega soka in vode ter jo nanesete na kopalniške površine, da jih očistite in osvežite.

Čiščenje beležnic in pisarniških pripomočkov

Čeprav limonin sok ni primeren za čiščenje vseh površin, je odličen za čiščenje beležnic in pisarniških pripomočkov, kot so svinčniki in pisala. Sveže stisnjen limonin sok nanesite na krpo in nato očistite beležnico ali pripomoček.

Čiščenje naprav za kavo in čaj

Limonin sok je tudi odličen za čiščenje naprav za kavo in čaj, še posebej za odstranjevanje vodnega kamna in ostankov kave ali čaja. Preprosto naredite mešanico limoninega soka in vode ter jo uporabite za čiščenje notranjosti in zunanjosti naprave.

Odstranjevanje neprijetnih vonjav

Limona je odlična tudi za odpravljanje neprijetnih vonjav. Če želite očistiti hladilnik, preprosto prerežite limono na pol in jo postavite v hladilnik za nekaj ur. Limona bo absorbirala neprijetne vonjave in osvežila hladilnik. Podobno lahko uporabite tudi limonin sok, da odstranite vonjave na rokah po kuhanju česna ali rib. Le podrgnite jih s polovico limone.

Čiščenje oken

Limonin sok lahko uporabimo tudi za čiščenje oken. V mešanico vode in limoninega soka namočite krpo in nato očistite okno. Limonin sok bo odstranil madeže in pustil okno sijoče in čisto.

Čiščenje lesenih površin

Limonin sok lahko uporabimo tudi za čiščenje lesenih površin, kot so mize ali leseni podi. Mešanico enakih delov limoninega soka in rastlinskega olja nanesite na krpo in nato očistite leseno površino. Limonin sok bo odstranil madeže in rastlinsko olje bo leseno površino negovalo.

Čiščenje mikrovalovne pečice

Limonin sok je odličen tudi za čiščenje mikrovalovne pečice. V posodo za mikrovalovno pečico nalijte vodo in dodajte nekaj žlic limoninega soka. Nato vklopite mikrovalovno pečico in pustite, da voda zavre. Para bo pomagala zmehčati umazanijo, limonin sok pa bo odstranil madeže in vonjave.

Uporaba limone za čiščenje je odličen način, kako lahko doma na naraven in učinkovit način očistimo različne površine. Limona je cenovno ugodna in okolju prijazna alternativa čistilom, ki vsebujejo kemikalije.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekTako velika naj bo pisalna miza za šolarja
Naslednji članekTrije razlogi, zakaj pri strešni kritini ne smemo sklepati kompromisov

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.