10 stvari, ki jih lahko očistite s kisom

Steklenica kisa

Kljub temu da jabolčni kis nima ravno najbolj prijetnega vonja, je zelo uporaben kot naravno čistilno sredstvo. Predstavlja naravno razkužilo, ki je odlično za čiščenje domače kuhinje, saj poskrbi za raztapljanje mineralnih usedlin, bakterij, umazanije in maščob. Poleg tega je okolju prijazen, saj ne vsebuje škodljivih kemikalij, in izredno cenovno dostopen. Jabolčni kis lahko namreč popolnoma nadomesti čistila, ki so pogosto relativno draga. Vas zanima, katera mesta v kuhinji lahko očistite s tem naravnim čistilom?

Vodni kamen okoli pipe

Okoli pip se zaradi stalne prisotnosti vode pogosto nabere vodni kamen, ki ga je izredno težko odstraniti. Z raztopino jabolčnega kisa in vode v razmerju 1:1 pa je odstranjevanje vodnega kamna zares enostavno. S čistilno krpo, ki jo pomočite v raztopino, le podrgnete po pipi in ji povrnete sijaj. Če želite, da mešanica še bolj učinkuje, jo lahko pustite delovati nekaj minut.

Kuhinja in pipa

Maščoba iz pečice

Z leti se v pečici in na njenih rešetkah nabere ogromno umazanije in maščobe, ki ju je pogosto izredno težko odstraniti. Če želite, da je pečica ponovno videti kot nova, lahko to dosežete z mešanico jabolčnega kisa in sode bikarbone. Mešanica teh dveh sestavin naj bi ustvarila peno, ki bo iz rešetk pečice odstranila trdovratno maščobo. Za boljše učinkovanje uporabite vročo vodo in pustite delovati čez noč, potem pa obrišite z gobico ali brisačo.

Vodni kamen v grelniku vode

Grelnik vode je eden izmed najpogosteje uporabljenih gospodinjskih aparatov, ki potrebuje sprotno odstranjevanje bakterij in umazanije. Za to lahko poskrbite z enakomerno raztopino kisa in vode, ki jo zlijete v grelnik. Za delovanje počakate približno eno uro, nato pa raztopino zavrete. Ko zavre, pustite delovati še dobrih 15 minut, nato pa grelnik izpraznite in temeljito sperite s čisto vodo.

Umazanija v mikrovalovni pečici

Težko dostopne madeže, ki nastanejo v mikrovalovni pečici, lahko hitro in učinkovito odstranimo s pomočjo kisa. V pečici pogrejte mešanico dveh skodelic vode in dveh žlic kisa, nato pa z raztopino obrišite maščobo in trdovratne madeže v mikrovalovki.

Stari lonci in ponve

Posoda za kuhanje, kot so lonci in ponve, so kuhinjski pripomočki, ki so v naši kuhinji prisotni več let. Zaradi tega se na posodah mnogokrat nabere umazanija, ki jo le s pomivanjem posode ne moramo odstraniti. Posodo lahko očistite tako, da vanjo vlijete enakomerno raztopino kisa in vode in jo zavrete. Pri tem priporočamo uporabo pokrovke, saj boste tako preprečili širjenje neprijetnih vonjav.

Lonec za kuhanje

Pomivalni stroj

Za čiščenje pomivalnega stroja se pogosto poslužujemo raznovrstnih čistil, ki vsebujejo ogromno kemikalij. Podoben učinek lahko dosežemo tudi s kisom, ki učinkovito odstrani neprijeten vonj pomivalnega stroja in maščobo. Stroj očistite tako, da v posodo dodate 250 ml kisa in nastavite stroj na cikel pri visoki temperaturi. Kis bo deloval kot naravno čistilo, ki bo odstranilo vso hrano, maščobo in ostanke mila.

Pralni stroj

Pralni stroj lahko očistite na podoben način kot pomivalni. Za učinkovito odstranjevanje nakopičenih umazanij v stroj preprosto dodajte dve ali štiri skodelice kisa in nastavite stroj na cikel pri visoki temperaturi. Naravno čiščenje lahko ponovite enkrat na teden in s tem preprečite nastajanje plesni in bakterij.

Pralni stroj

Umazanija na površini za kuhalnikom

Površina za kuhalnikom je pogosto najbolj izpostavljena nelagodnim umazanijam, ki nastanejo med kuhanjem. Ker se na površini naberejo madeži od hrane, pare in maščob, jo je potrebno nenehno čistiti. Za to lahko poskrbite z enakomerno raztopino kisa in vode, ki jo razpršite po površini in obrišete s krpo.

Obrabljene lesene deske

Če želite deski za rezanje povrniti videz, lahko to storite s pomočjo kisa. Desko za nekaj minut namočite v raztopino kisa in vode. Ta naj bo v razmerju 1 proti 4 – 1 del kis, 4 deli vode. Pazite, da deske ne pustite predolgo v vodi, saj lahko s tem poškodujete les.

Notranjost omare

V kuhinjskih omarah se pogosto naberejo umazanija, prah, drobtine in maščoba. Ravno zato je vsakih nekaj mesecev potrebno očistiti notranjosti omar. Za to lahko poskrbite z enakomerno raztopino kisa in vode, ki jo razpršite po površinah in jih nato obrišete s krpo.

VIRCountry living
Prejšnji članekMegamesto, kjer bo promet le podzemni
Naslednji članekPopolnoma električna dostavna vozila

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.